Üzleti tippek

Drágábban is kelendő a használt autó

Tovább élénkült a használtautó-piac az első negyedévben. A külföldről behozott járműveknél a vagyonszerzési illeték emelte az árat.

Az élénkülés egyik tényezője a használtautó-import növekedése. Március végéig 20 735, többségében kilenc évnél idősebb használt személyautót hoztak be külföldről. Ez csaknem 50 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatokat – közölte a Használtautó.hu szakportál az MTI-vel.

Közvetetten az újautó-eladások év eleji 22 százalékos bővülése is segítette az élénkülést, azon belül is leginkább a fiatal, néhány éves autók adásvételét, mert főként az ebbe a korosztályba tartozó járműveket cserélték le újra a tulajdonosok.

Ezeket viszik a leggyakrabban

Az év elején leggyakrabban gazdát cserélő autótípusok sorrendben az Opel Astra, a Suzuki Swift, a Volkswagen Golf, a Ford Focus, a Volkswagen Passat és az Opel Corsa volt. Az adásvételi szerződések csaknem negyedét ezeknek a típusoknak az egyikére kötötték. A sorrend tavalyhoz képest annyiban változott, hogy mindkét Volkswagen-típus egy hellyel előrébb lépett.

A vagyonszerzési illeték miatt is többet kell fizetni

Bár a piacon kínált használtautó-állomány egyelőre folyamatosan öregszik, az első negyedéves átlagár 1 millió 535 ezer forint volt, csaknem öt százalékkal magasabb, mint egy éve ilyenkor. Ebben szerepet játszik az a változás is, hogy január elsejétől a külföldön vásárolt használt gépjárművek után vagyonszerzési illetéket kell fizetni.

A Használtautó.hu adatbázisa szerint a használtautó-forgalom legnagyobb részét, 30 százalékát az alsó középkategóriába tartozó gépkocsik tették ki. Ebben sok változás nem történt az előző évhez képest.

A behozatal hatása érezhető ugyanakkor abban, hogy 2 százalékponttal 29 százalékra nőtt a közép- és felső középkategóriába, valamint 11 százalékra az egyterűek kategóriájába tartozó autók aránya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik