Üzleti tippek

ÁSZ: indokolt az új közpénzügyi szabályozás

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke szerint a kormánynak a tavalyi zárszámadásról szóló beszámolója pénzügy- és költségvetés-technikai szempontból korrekt, egészében megbízható, azonban a dokumentum is bizonyítja, hogy változatlanul indokolt a közpénzügyi szabályozás megújítása.

Az ÁSZ elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a zárszámadás tartalmi tényszerűsége mellett a dokumentum átláthatósága, döntés-előkészítő jellege vonatkozásában évek óta visszatérő, tipikus hiányosságok mutatkoznak.

Kovács Árpád és munkatársai a sajtótájékoztatón jelentős kritikával illeték a metróberuházást, valamint az Állami Privatizációs Vagyonkezelő Rt. tevékenységének lezárását.

Az ÁSZ elnöke elmondta: a metróberuházás terén az eredeti terveknek a fele sem valósult meg. Kiemelte: az elmúlt évben 54 olyan kifizetés történt, amelyeket utalvány nélkül indítottak el. Ezek együttes összege 2,3 milliárd forintot tett ki.

Az ÁPV Rt. tevékenységének lezárása, az új nemzeti vagyonkezelő beindítása kapcsán az ÁSZ-elnök kiemelte: nagyon „hézagosan” oldották meg az ÁPV Rt. tevékenységének lezárását, nehezen áttekinthető az egyes állami vagyonelemek átadása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik