Üzleti tippek

Adócsaló bandát lepleztek le

Több régióra kiterjedő, mintegy 30 millió forint értékű személyijövedelemadó- (szja-) csalást leplezett le a vám- és pénzügyőrség (VP), valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Vankó László, az APEH bűnügyi szakreferense és Dávid Róbert, a VP Észak-alföldi Regionális Nyomozó Hivatalának parancsnoka elmondta: egy bűnözői csoport mintegy 250 adózó személyi adatait megszerezve valótlan tartalmú szja-bevallásokat nyújtott be az APEH különböző regionális igazgatóságaihoz, és jogosulatlanul mintegy 30 millió forint adóelőleget igényelt vissza.

243 fiktív bevallás

A 243 fiktív adóbevallásban közös, hogy levelezési címként egy budapesti postafiókot adtak meg. Azok a magánszemélyek, akiknek a nevében az szja-t visszaigényelték, egy román gazdasági társasággal álltak munkaviszonyban vagy egyéb kapcsolatban.

A csalók különös figyelmet fordítottak arra, hogy az alkalmanként és személyenként visszaigényelt adóelőleg összege – ez minden esetben 100 ezer forint körüli volt – ne keltsen feltűnést. Az adóelőleg-visszatérítést többségében hajléktalanok által nyitott bankszámlákra kérték – mintegy negyven számlát nyitottak négy hajléktalan nevére -, a kiutalt pénzt több esetben a csoport vezetője vette fel bankautomatákból, ami – a képfelvétel révén – segített az azonosításában.

Budapesti fej

A csoport vezetője egy budapesti illetékességű fiatalember, aki viszonylag jómódú, több értékes ingatlant tulajdonol, illetve bérel, értékes gépjárművel rendelkezik – derült ki a tájékoztatón.

A csalássorozat kitervelőjét és fő haszonélvezőjét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság a hét végén előzetes letartóztatásba helyezte. A vámhatóság az okozott kár megtérítése érdekében bankkártyákat és közel 1 millió forint értékben készpénzt foglalt le, és zárolta az ismertté vált bankszámlákat.

Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője elmondta: korábban is előfordult, hogy valaki jogosulatlanul akart szja-t visszzaigényelni, de az ország egész területére kiterjedő csalássorozattal még nem találkoztak. A fiatalember vagyonosodási vizsgálatra is számíthat – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik