Üzleti tippek

Keddig kell vallanunk az APEH-nek

Május 20. a határideje a személyi jövedelamadó bevallásának és az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatok elküldésének. Az adóhatóság szerint az adóbevallásokban évről-évre hasonló típushibák bukkanak föl, ezeket érdemes elkerülni. Fölösleges olyan szervezet támogatni adónk egy százalékával, amelynek lejárt köztartozásai vannak.

A május és a szerelem hónapja és az adózásé – emlékeztet plakátokon az APEH. Május 20. a határideje a személyi jövedelemadó (szja) bevallásának és megfizetésének (kivéve, ha a magánszemély munkáltatói vagy adóhatósági adómegállapítást kért).

Elektronikusan könnyebb

Aki a kormányzati portál Ügyfélkapu rendszerében regisztrálta magát, annak könnyű dolga van, hiszen így elektronikusan is beküldheti az adóbevallását (s így legalább azt az adóhatóság szerint tipikus hibát is elkerüli, hogy elfelejti aláírni.) Annak sincs azonban akadálya, hogy az adózó az APEH honlapjáról letölthető programok segítségével töltse ki a nyomtatványt (így élvezheti a beépített súgó előnyeit), majd kinyomtassa a nyomtatványt, s postán küldje be.

A legtöbben persze valószínűleg a nyomdai úton előállított egységcsomagot használják majd föl, amelyből 909 ezer darabot küldött ki az adóhatóság.

Megszűnt kedvezmények

Az idei adóbevallásnál nem érvényesítő számos korábbi kedvezmény. Így nem csökkentik az adókötelezettséget például a felnőttképzési díjhoz, a számítástechnikai eszköz beszerzéséhez.

A szellemi tevékenységhez kapcsolódó kedvezmények. 3,9 millió forintot meghaladó éves jövedelem esetén nem érvényesíthető (illetve 3, 4 és 3,9 millió forint között csökkenő módon érvényesíthető) a felsőoktatási tandíj, a közcélú adományok, a biztosítások kedvezménye.

Gyakori hibák

Az adóhatóság tapasztalatai szerint sokan egyszerűen elfelejtik bevallani különadó kötelezettségüket (jelenleg 6.748.850 Ft felett áll fönn). Olykor elmarad a főlapon jelzett mellékletek beküldése is, s az adót, illetve az adójóváírást sem mindig sikerül tökéletesen kiszámolnia az adózónak.

Viszonylag gyakran előfordul, hogy lakáscélú hiteltörlesztés kedvezménnyel azok is élnek, akik arra nem jogosultak ( 3,4 millió forint, de csak azoknak akik törlesztést megkezdték 2007. év előtt), illetve a családi kedvezmény hibás számítása sem ritka (3 eltartott gyermek után, havonta négyezer forint évi 6 millió jövedelemig, további eltartottak esetén korlát nő 500 ezer forinttal minden egyes eltartott után legfeljebb 8 millió forintig).

Nem támogatható az államnak adós

Az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatok benyújtásának határideje is május 20. Az adóhatóság pénteki híradása szerint érvénytelen az olyan szervezet javára beküldött nyilatkozat, amelynek akár csak egy napig olyan lejárt esedékességű köztartozása van, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt nem kapott az adóhatóság által vizsgált időszakban.

(2008. augusztus 1-je és a kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló, 0837 számú adatlap keltének időpontja között)

Az adóhatóság a magánszemélyt a rendelkező nyilatkozat érvénytelenségről, a kedvezményezett elutasításától számított 30 napon belül, az érvénytelenség konkrét okának megjelölése nélkül, határozattal értesíti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik