Üzleti tippek

A Marketing&Média 5. számának hírei

Média

Pulitzer-emlékdíjak

Március 12-én a magyar Pulitzer-emlékdíjat öt egyéni alkotó (Uj Péter, Fehér Béla, Szente László, Teknős Miklós, Lengyel László), valamint az Alkotóközösség kategóriában a hamarosan 50 éves hetilap, a Figyelő (szerkesztősége képviseletében Martin József Péter főszerkesztő) vehette át.
A díjakat az alapító, a New Orleansban élő magyar üzletember, Fábry Pál adta át.

30 milliót bukott az MTV

Harmincmillió forintot bukott a Magyar Televízió (MTV) a téli olimpia közvetítésén: a csatornának 94 millió forint készpénzkiadással járt a sportesemény közvetítése, miközben alig több mint 60 millió forint bevételhez jutott a sportjátékok kapcsán – tudta meg a Napi Gazdaság. A játékok átlagos nézettsége 7,6 százalék volt, a közönségarány pedig 13,9 százalékos.

Elmarasztaló állásfoglalás az ombudsmantól

A két országos kereskedelmi televízió tavaly meghosszabbított szerződésének vizsgálatára kérte az állampolgári jogok biztosának helyettese a legfőbb ügyészt és a Gazdasági Versenyhivatalt. Lapinformációk szerint Takács Albert ombudsman súlyosan elmarasztaló állásfoglalást hozott arról, ahogyan az ORTT változatlan feltételekkel, versenyeztetés nélkül újabb öt évre meghosszabbította a két szerződést. Az RTL Klub és a TV2 frekvenciahasználati joga 2007-ben járt volna le.

Terjeszkedik az Expressz

További terjeszkedésre készül az Expressz Magyarország, amely nyárig új online és nyomtatott termékkel jelentkezik a piacon, részleteket azonban még nem lehet tudni – írja a Világgazdaság. A cég tavaly a kedvezőtlen ingatlan- és járműpiaci helyzet nyomán egyéb területeken vezetett be fejlesztést, ilyen például a kis- és középvállalkozások számára hirdetési lehetőséget biztosító Kisokos.

Szépségverseny újságoknak

Az angol The Guardiant és a lengyel Rzeczpospolitát választották Európa legszebb lapjának egy újságszépségversenyen New Yorkban – írja a Marketinginfó. A bírálóbizottságnak a 44 országból érkezett, közel 400 pályázó közül kellett kiválasztania a legszebb küllemű újságot.

Reklám

Kampányol a Nike


A közelgő labdarúgó-vb apropóján kampányt indított a Nike. Elsőként az internetre szánt szpot készült el, amelyben a főszerepet a Manchester United legendás támadója, Eric Cantona kapta, és mellette olyan világsztárok szerepelnek, mint Ronaldo vagy Ronaldinho. A hirdetés a labdarúgáshoz kapcsolódó pozitív értékekre és a játék szépségére hívja fel a figyelmet – írja a M&M Europe. Az online hirdetést hamarosan tévéreklámok, illetve sajtó- és közterületi hirdetések is követik.

Összeállt az Aranypenge zsűrije

A Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) megnevezte a 7. Aranypenge Kreatív Reklámfesztivál zsűrijét, amelyet 2006-ban Horváth Attila, a tavaly az év kreatívügynökségének járó Aranygordiusz-díjat nyert Akció-Nxs Reklámügynökség kreatívigazgatója elnököl – tudta meg a Médiainfó. A fesztiválra április 7-éig lehet nevezni.

Közeleg a Hipnózis2006

A Geomédia Kiadó gondozásában megjelenő Kreatív szaklap a korábbi évek hagyományai szerint idén is megrendezi reklámversenyét. A Hipnózis2006 Reklámversenyre az elmúlt év legjobb alkotásaival nevezhetnek az ügynökségek és a megbízók.

Marketing

Szentkirályi a bölcsőben


A Szentkirályi Ásványvíz Kft. és az Univer Product Rt. együttműködésének eredményeként májustól forgalomba kerül a Szentkirályi Bébiital, amely Szentkirályi ásványvízből, valamint zöldség- és gyümölcsalapanyagokból készül. A négy különböző ízben kapható bébiitalt egyelőre csak belföldön terjesztik.

36 milliós bírság a Tescónak

A fogyasztók megtévesztése miatt 36 millió forintos bírságot szabott ki a Tescóra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa. A GVH szerint az áruházlánc – széles körű reklámkampányban meghirdetett – akciós termékei egyes áruházaiban már az akció kezdő napján sem voltak kaphatóak, vagy rendkívül rövid idő alatt elfogytak. Emellett a Tesco az általa nyújtott árkedvezménnyel kapcsolatban valótlan tájékoztatást tett közzé, illetve egy termék vonatkozásában a „Csak a Tescóban kapható!” állítás szintén nem felelt meg a valóságnak.

E-mail marketing középvállalatoknak

A Titanium Consulting (TC) kizárólagos viszonteladói megállapodást kötött a kaliforniai székhelyű Dynamics Directtel (DD), és már meg is kezdte egy e-mail marketingszoftver lokalizálását. A fejlesztési projekt lehetővé teszi, hogy a magyar felhasználók aktuálisan használt CRM-rendszerükből vagy éppen az Outlookból indíthassák e-mail marketingkampányaikat. Nemcsak a levelek elküldésére, de nyomon követésükre is alkalmas a májusban megjelenő megoldás, amely nagyvállalati funkcionalitást nyújt majd a hazai középvállalatok számára.

Ügynökségek

Pepsi-megbízás a HPS-nek

Btl-ügynökséget választott a Pepsi Max újrabevezető kampányához a Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Rt. A háromfordulós tendert a HPS btl-ügynökség nyerte. Az üdítő újrabevezetését tévé- és óriásplakát-kampány, iskolaiplakát-kampány, freecard-kampány, termékszórás, valamint bolti megjelenések támogatják. A szlogen a régi: „Maximum íz, no cukor”.

A WS a Nestlének dolgozik

A Nestlé Hungária Nespresso üzletága a Weber Shandwick (WS) pr-ügynökséget kérte fel a márka piaci bevezetésére – tudta meg a Kreatív Online. A Nespressot nem forgalmazzák hiper- vagy szupermarketek, a vásárlók a terméket csak az Andrássy úti márkaboltban vásárolhatják meg.

Médiaügynökséget választott a BB

A Budapest Bank (BB) tavaly év végén kiírt médiatenderének nyertes pályázója a Media Insight lett, így a bank 2006 decemberéig hosszabbítja meg hat éve fennálló együttműködését a társasággal – írja a BTL.hu. A megállapodás értelmében a Media Insight intézi a pénzintézet teljes körű médiatervezési és -vásárlási feladatait.

Online

Sporttévét indít a weben az NS


NSO TV néven rendszeres élő webtelevíziós közvetítéseket indított március 14-én a Nemzeti Sport Online. Az új szolgáltatás célja, hogy olyan rendezvényekről tudósítson, amelyeket eddig élő közvetítésben nem láthattak. Az adások technikai hátterét a Neteyes Kft. nyújtja.

Mobil Híradó a Pannontól

Speciálisan mobiltelefonos felhasználásra készült Videó Híradót indított a Pannon. A Pannon W@P Hírek menüpontjában elérhető szolgáltatás naponta kétszer frissülő képes hírösszeállítást kínál hét témában. Az előfizető az általa érdekesnek tartott kategóriára kattintva egyszeri hozzáférési díjért két-három perces összefoglalókat tekinthet meg.

Önkénteskereső kampány indult

Önkéntes munkát támogató kampányt indított el az Est Indoor a Kirowski, a Marketing & Médiát is kiadó Sanoma Budapest és a Crew Kft. összefogásával. A www.segiteniakarok.hu karitatív célú weboldal népszerűsíti és támogatja az önkéntes tevékenységeket, valamint segít az érdeklődőknek, hogy könnyen megtalálhassák azt a szervezetet, amely a legjobban megfelel érdeklődésüknek és lehetőségeiknek.

Leginkább szerdán érdemes hírlevelet kiküldeni, de a kedd és a csütörtök is jó választás; a hét első napján, valamint az utolsó munkanapon azonban nem érdemes új információkkal bombázni a címzetteket – többek közt ez derül ki a hírlevelekkel, weblapfejlesztéssel és online marketinggel foglalkozó Zseron-csoport februári, több mint 24 ezer felhasználót érintő kutatásából. A cég Protopmail elnevezésű szoftverével azt vizsgálta, hogyan alakul a kiküldött e-mailek megnyitási és az e-mailekben elhelyezett linkekre való átkattintási arány. A felmérésben véletlenszerűen hét részre osztották adatbázisuk címzettjeit, és így a hét csoport a hét különböző napjain kapta meg ugyanazt a testreszabott e-mailt.

Hétfőn az embereknek vissza kell zökkenniük a megszokott munkatempóba, ezért ilyenkor a többség szigorúbban szűri az e-mailjeit. Pénteken ugyancsak erőteljesen szelektálnak a címzettek, mert a hétvégéhez közeledve lanyhul a munkakedv, mindenki várja, hogy végre befejezhesse a munkát. Érdekes módon az e-mailekben elhelyezett linkek alapján történő átkattintási arányok tekintetében ennél sikeresebbek voltak a pénteken és szombaton kiküldött e-mailek. Az átkattintási számok tükrében a hét többi napjához viszonyítva a pénteki statisztikák a hétfői után a második leggyengébb helyen szerepeltek, a szombati eredmények viszont meglepetést okoztak: szombaton kiküldött e-mailek viszonylag magas megnyitási és átkattintási arányai annak tudhatók be, hogy vannak, akik szombaton, akár otthon is elolvassák az e-mailjeiket.

A felhasználók legnagyobb százalékban a szerdán érkezett leveleket nyitják meg. A szerdai 35,5 százalékos aránnyal szemben a vasárnap a legrosszabb nap, az ekkor érkezett leveleknek csupán 27,3 százalékára kattintottak rá a felmérés résztvevői.

A szerdai nap kedvez azoknak is, akik a leveleikben linket helyeznek el: az ekkor megkapott levelekben elhelyezett linkre ugyanis kétszer annyian kattintottak, mint vasárnap.

A Zseron kutatása rávilágított, hogy az sem mindegy, milyen színek veszik körül a tartalmat. A barátságos színárnyalatú e-mailek népszerűbbek a címzettek körében, a vidám színű változat például 42 százalékkal jobb eredményt ért el, mint a hideg színekbe csomagolt tartalom.

Kutatás

Legszívesebben a hírműsorokat nézzük


A GfK Hungária Életstílus-kutatásának eredményei szerint a magyarok az európai átlagot meghaladó mértékben néznek televíziót. Tíz emberből hárman azt állítják, hogy a tévé nélkül nem lenne teljes az életük, ugyanakkor a megkérdezetteknek csupán 15 százaléka gondolja úgy, hogy a tévében viszonylag gyakran vannak jó műsorok. (A kelet-közép európai átlag ezzel szemben 35 százalék körül alakul.)

S hogy milyen műsorokat nézünk a tévében legszívesebben? A pálmát a hírműsorok viszik, melyeket a magyarok 54 százaléka kedvel. Ezt követi az időjárás-jelentés (45 százalék), a kabaré (34 százalék), valamint a humoros műsorok (32 százalék). E műsortípusok mellett a kvízműsorokról, a tudományos-technikai újdonságokat bemutató összeállításokról, továbbá a zenés darabokról és operettekről mondhatjuk el, hogy a magyarok a régió átlagához képest jobban kedvelik őket. A sportközvetítések, a házi praktikákkal foglalkozó programok, az akciófilmek és a sci-fik népszerűsége azonban némiképp elmarad a kelet-közép-európai átlagtól.

A kutatás a televízió mellett más médiumokkal kapcsolatban is tett fel kérdéseket. Így kiderült, hogy honfitársaink 12 százalékát az is motiválja az újságolvasásban, hogy megtudja, hogyan élnek a híres emberek. A magyarok 17 százaléka ugyanakkor gyakran átlapozza az újságokat azért, hogy megnézze a hirdetéseket. Ezzel az aránnyal túlszárnyaljuk a kelet-közép-európai átlagot, mert a régióban átlagosan csak 7 százalék azoknak az aránya, akik a hirdetések miatt gyakran forgatják az újságokat.

Kedvelt televíziós műfajok toplistája

Másfél hónapja kezdte meg reklámfelületei értékesítését a Truckmedia, amely a kamionok oldalát használja reklámozási célokra. A legmodernebb technikával fényképminőségű képeket nyomtatnak 40 négyzetméteres ponyvákra, és ezeket akár 10 perc alatt is fel tudják szerelni a járművek oldalára. A több mint 300 kamionból álló flotta járművei meghatározott útvonalon közlekednek majd, de különleges kérésre akár speciális útvonalon is haladhatnak, vagy kisebb kitérőket is tehetnek. A tulajdonosok egy hónapos kampányokban gondolkodnak, de nem zárkóznak el az egyedi kívánságok elől sem. Az ár-hatékonyság mutató jobbnak mutatkozik a többi outdoor hirdetési felülettel szemben, hiszen ezek a kamionok folyamatosan mozgásban lesznek, így több emberhez eljuttathatják a hirdetők üzenetét. Igény szerint akár az egész kamiont a cég arculatára tudják alakítani, hogy a teherautó képében megjelenő reklámfelület még szembetűnőbb legyen. A Truckmedia felületeinek értékesítését a Sales Arena végzi, ezzel a több mint huszonnégyezer négyzetméteres összfelülettel jelentősen növelve saját, már meglévő outdoor kapacitását.

A „nehézsúlyú” médium a március 2-ai Reklámbálon – a Sportaréna bejárata mellett –mutatkozott be a szakmának. „A Truckmedia a járműpark folyamatos növelését tekinti távolabbi célnak. Reméljük, hogy a hirdetők is felismerik az ötlet hatásosságát, és az újdonság erejét kihasználva népszerűsítik termékeiket” – mondta lapunknak Cserényi Balázs, a Truckmedia sales menedzsere.

Tengerparti reklámharc a főiskolásokért

Az Egyesült Államokban a tavaszi iskolai szünet az egyik legjobb alkalom arra, hogy a különböző vállalatok elérjék a reklámokkal szemben igencsak ellenállónak számító 18–24 éves célközönségüket – írja az nytimes.com. A tavaszi vakáció a legnagyobb üzlet minden évben – állítja Gary Collen, az Alloy Media és Marketing reklámcég alelnöke. Collen arra számít, hogy az idei szezonban ügynöksége több mint másfél millió főiskolai hallgatóhoz juttathatja el üzeneteit.

Ez a korosztály azért is fontos, mert a reklámügynökség felkérésére készült felmérés szerint egyre növekszik a főiskolások vásárlóereje. A tanulmány szerint ez a fogyasztói csoport 175 milliárd dollárt költött összesen egy év alatt. Ahhoz azonban, hogy ezt a célközönséget elérjék a vállalatok, fel kell hagyniuk a hagyományos reklámozási formákkal. Erre kitűnő alkalom a tavaszi szünet, amikor a fiataloknak hirtelen rengeteg szabad idejük lesz. Ekkor már csak meg kell keresni azokat a helyet, ahol ilyenkor rendszeresen megfordulnak, és különböző praktikákkal rávenni őket az éppen eladni, népszerűsíteni kívánt termékek használatára.

Ennek megfelelően a hadsereg akadálypályát épít a strandokon ideiglenes toborzósátraik mellé, a night klubok előtt Crest fogmosó-lakókocsikkal találkozhatnak majd esténként a fiatalok, a partközeli helyeken Gilette promoborotvákhoz lehet majd hozzájutni, a vitaminokat forgalmazó Emergen-C pedig másnaposság elleni szerként feltüntetve bárokban és szállodákban kínál mintát.

A tavaszi szünet egyébként azért is jó alkalom erre, mert azok a hatások, amelyek ilyenkor érik a diákokat, hangulatukból eredően is pozitívabban maradnak meg bennük.

Marketing

Az Oscar farvizén evezett a Coca-Cola

A Coca-Cola az Oscar-gálát is felhasználta új termékeinek bevezetéséhez – tájékoztatta olvasóit az ajc.com. Az Atlanta központú cégnél bevett szokás, hogy egy-egy közelgő, a sajtó és a nagyközönség érdeklődésére számot tartó eseményt felhasználjanak termékeik népszerűsítésére, vagy újdonságaik bevezető kampányhoz. Nem volt kivétel ez alól az Oscar-gála sem, amely a Super Bowl és az olimpiai játékok után a tél utolsó olyan eseménye, amely biztosan tömegeket csábít a tévékészülékek elé. A vállalatok ilyenkor hatalmas összegeket fektetnek be egy-egy – az eseményekhez kötődő – reklámhadjáratba. Idén például 1,7 millió dollárt kellett kifizetni 30 másodpercért az aranyszobor átadásakor, ez az összeg egyébként 6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az idei év hirdetői között olyan cégek szerepeltek, mint az American Express, az AT&T, a L’Oréal, a General Motors, a Kodak vagy a Coca-Cola – amely három legújabb termékének bevezető kampányához használta fel az év egyik legjelentősebb média-eseményét. A Coca-Cola Blak nevű kávékóla, a diétás kóla új reklámja, valamint a vállalat Tab Energy néven befutó új energiaitala népszerűsítő szpotjainak alaptémáját mind a filmcsillagok világa ihlette. A kisfilmekben a Coca-Cola-életérzést sugalló-erősítő, már megszokott elemekhez a filmes világ csillogása és romantikája, a vörös szőnyeg és a reflektorfény, a lesifotósok, az elegancia és a pompa is hozzáadódik. Szakértők szerint a filmsztárok estje köré épített kampány esetleg többet hozhat majd a konyhára, mint a téli olimpia, amely nem a várakozásoknak megfelelően alakult, ám ehhez sem fűznek különösebben nagy reményeket az idén.

A célközönség gyártja a reklámot?

Hogy a célközönség mire vevő, azt senki nem tudja jobban, mint maga a célközönség – az AdAge.com szerint erre gondolhatott a Sony, a Toyota Motor USA és a L’Oréal Paris is, amikor egyenként 1–1,5 millió dolláros reklámkészítési megbízást adott az Egyesült Államok korábbi alelnökének tulajdonában lévő Current TV-nek. A 30 másodperces szpotok készítésébe a vállalat a termékek reménybeli vásárlóit, a fiatalokat is bevonja. A reklámokat a tervek szerint az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő, vicces kisfilmeket bemutató honlapon, a youtube.com-on teszik közzé, és az odalátogató fiatalok megszavazhatják majd, melyek lettek a legjobb alkotások. A weboldal jó választásnak tűnik ehhez, ugyanis csak januárban 4,9 millió regisztrált látogatójuk volt, akik közel 20 ezer kisfilmet töltöttek le.

Al Gore-ék azzal a céllal keltették életre 2005 nyarán vállalkozásukat, hogy a szokásoktól eltérően a televíziózást „demokratizálva” olyan csatornát hozzanak létre, amelynek a célközönség nem csupán passzív nézője, hanem szerkesztője is. A kezdeti tervek szerint a sugárzott programok 5–10 százaléka a nézők által készített műsorok közül került volna ki, ám az elképzelés olyan közkedvelt lett, hogy a nézők készítette adások aránya mára eléri a 30 százalékot is.

Több példa is bizalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy az újszerű reklámozásba befektetett milliók nem bizonyulnak majd elvesztegetett pénznek. Így például annak a minneapolisi 19 éves fiatalembernek az esete is, aki tavaly novemberben egy saját maga által készített hamis Sony-szpotot helyezett el weboldalán. A kisfilm rövid idő alatt bejárta a világhálót, és hamarosan olyan sokan szerettek volna hozzájutni, hogy a sok letöltés okozta terheléstől a szerver végül lefagyott. A Sonyt többek között ez győzte meg arról, hogy érdemes kipróbálni, milyen hatást ér el, ha a potenciális vásárlók gyártják a nekik szánt reklámokat.

Média

A szlovákoknál is siker az Activity

Tavaly szeptembertől Szlovákiában is látható az Activity. A műsor átlagosan 20–22 százalékos (SHR) nézettséget produkál a szlovák STV televízióban, és ez a szám a három vezető csatorna nézettségének adatait összevetve igen jónak mondható.
A Kovács Kristóf producer tulajdonában lévő Primetime Entertainment Produkció 2000-ben megállapodást kötött az osztrák Piatnik céggel az Activity nevű társasjáték-sorozat televíziós formátumának kidolgozására és annak világszerte való értékesítésére. A producer elmondta, hogy a televíziós formátumot úgy fejlesztette ki, hogy az a világ bármely országában értékesíthető legyen. A műsor alapjairól egy angol nyelvű leírást készítettek, majd megbíztak egy kanadai céget a produkció továbbértékesítésével. A szlovák részről érkező igény a földrajzi közelség miatt lehetővé tette, hogy a Primetime ne csak mint szerzői jogtulajdonos, konzulens, hanem mint gyártó cég is közreműködjön a műsor elkészítésében.
A szlovák stáb adja a műsorvezetőt, a sztárokat és a közönséget, de a teljes technikát, díszletet, számítógépes rendszert, gyártási kapacitást a Primetime Produkciótól bérli. A kreatív kapacitás egy részét a magyarok biztosítják, tehát a rendezést és a képi világot, valamint a szerkesztést és az átfordítható feladványok egy szegmensét is. A szlovák televíziósoknak így nem kellett beruházniuk egy új díszletre, számítógépes rendszerre, hanem mindezt alkalmi kiadásként bele tudják kalkulálni gyártási költségükbe.

Pert nyert a Rádió1

Részítélet született a Rádió1 Kft. és a volt kereskedelmi igazgató között zajló perben. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság előtt munkaviszonyának jogellenes megszüntetése és kártérítés tárgyában a Rádió1 Kft. ellen pert vesztett Ugodi Tibor, a Rádió1 korábbi kereskedelmi igazgatója. A Bíróság részítéletében megállapította azt, hogy Ugodi Tibor jogellenesen szüntette meg munkaviszonyát, amikor 2003. március 19-étől nem jelent meg munkahelyén. A bíróság a munkaviszony jogellenes megszüntetése tárgyában közel 21 millió forint és járulékai megfizetésére kötelezte Ugodit. További 47 millió forint és járulékai kártérítési összeg tekintetében a per várhatóan 2006 júniusában tovább folytatódik. E tárgyalás alkalmával a Rádió1 ügyvezető igazgatóját, Erdélyi Krisztiánt fogják tanúként meghallgatni, aki valószínűnek tartja, hogy mind a munkaviszony jogellenes megszüntetése, mind pedig a kártérítési kérdéskörben el fogják marasztalni az alperest.

Ugodi Tibor 1998 februárjától töltötte be a Rádió 1Kft.-nél a kereskedelmi vezetői posztot. A 2004. február óta zajló jogvitában az ítélet nem jogerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik