Pénzügy

Drasztikus leépítésre készül a német Commerzbank

Majdnem minden ötödik álláshely megszűnik a következő néhány évben a Commerzbank német nagybanknál - erősítette meg a bankon belülről egy neve elhallgatását kérő forrás a Handelsblatt című német pénzügyi lap értesülését.

A tervek szerint nagyszabású átalakítás indul a második legnagyobb német banknál, és ennek keretében négy éven belül nagyjából kilencezer állás szűnne meg a jelenlegi körülbelül 50 ezerből. A Commerzbank hivatalosan nem kommentálta az értesülést.

A több éves átstrukturálás költségeit egymilliárd euróra becsülik. A takarékosság jegyében a Commerzbank feltehetően nem fog osztalékot fizetni idén a részvényeseknek annak ellenére, hogy a piac részvényenként 20 eurócentes osztalékkal számolt. A bank hét év után 2015-ben fizetett először 20 cent osztalékot.

A Commerzbanknál 2013-ban már volt egy 5 ezer fős leépítés, de a bank profitrátája továbbra is nagyon alacsony, ezért van szükség a költségek csökkentésére.

A számítógépek veszik át a dolgozók helyét

A májusban hivatalba lépett új vezérigazgató, Martin Zielke szerdán és csütörtökön terjeszti a board – vagyis az igazgatótanács és a felügyelőbizottság feladatait ellátó testület – elé elképzeléseit, amelyről pénteken tájékoztatják a szélesebb közvéleményt. Az új stratégiának értesülések szerint lényeges eleme a digitalizáció; sok álláshelyet azért szüntetnek meg, mert számítógépek is el tudják látni azt a feladatot, amelyet eddig fizetett munkaerő végzett.

A Commerzbank papírjai kedd délután csaknem 3 százalékos mínuszban voltak a frankfurti tőzsdén. Az év eleje óta már nem egészen 40 százalékot veszítettek értékükből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik