Pénzügy
mnb(2)(960x640).jpg (mnb)

Húszmilliós bírságot kapott a Commerzbanknak a jegybanktól

24.hu
24.hu

2015. 10. 06. 10:29

Az MNB ma közzétett határozatában összesen 20 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Commerzbank Zrt.-t a hitelintézet számviteli, fedezetértékelési, ügyletminősítési, illetve belső ellenőrzési tevékenységét érintő egyes hiányosságok miatt. A feltárt jogsértések nem hordoznak olyan rendszerkockázatot, amelyek jelentősen veszélyeztetnék a bank megbízható működését.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korlátozott terjedelmű átfogó ellenőrzés keretében vizsgálta a Commerzbank Zrt. tevékenységét a 2012. december 31. és 2015. szeptember 8. közötti időszakra vonatkozóan. A jegybank vizsgálata nyomán – többek között – megállapította, hogy a Commerzbank Zrt. egyes belső ellenőrzési és számviteli, fedezetértékelési és ügyletminősítési tevékenysége, az átstrukturált ügyletek minősítési és nyilvántartási eljárása, továbbá a tőkekövetelmény-számítása és felügyeleti adatszolgáltatása nem minden tekintetben felel meg a jogszabályi előírásoknak.

Súlyosbító körülmények

A jogsértések miatt az MNB 20 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki a bankra, és 2015. szeptember 30.-i, illetve december 31.-i határidővel kötelezte a jogsértések megszüntetésére. Utóbbi keretén belül a banknak a jogszabályok szerint kell elvégeznie egyes ügyleteinek átminősítését és el kell számolnia a szükséges mértékű értékvesztést.

A bírság mértékének meghatározásánál a jegybank tekintettel volt a Commerzbank által elkövetett jogsértések súlyosságára, a cselekménynek a biztonságos működésre gyakorolt hatására, a szabályszegéssel előidézett kockázatra. Súlyosbító körülménynek számított a jogsértések ismétlődése, tekintve, hogy számos hiányosság megszüntetésére már a pénzügyi felügyeletet korábban ellátó hatóság is kötelezte a hitelintézetet.

A pénzpiac átlátható működésének alapvető biztosítéka, hogy az itt tevékenykedő intézmények a jogszabályokban meghatározott előírások maradéktalan betartása mellett működjenek, így a jegybank jogsértések észlelése esetén a jövőben is szigorúan és következetesen fog fellépni, az intézkedések végrehajtását pedig minden esetben nyomon követi.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.