nő nyugdíj (nyugdíj, nők, )
Pénzügy

Kitalálja, mennyire emelték a német minimálbért?

24.hu
24.hu

2016. 04. 07. 10:55

2015 január elsejétől 4 millió munkahely került a 8,5 euró/óra (2651 forint) bérezési kategória fölé Németországban. A 4 milliós szám a német munkavállalók igen jelentős részét, mintegy 10,7 százalékát jelenti – írta a SofortGmbH.

Az illetékes német minisztérium elemzése és gazdasági szakemberek számításai szerint a német dolgozó nők azok, akik ezen intézkedések hatásaiból a legjobban profitáltak.

Ez nem is csoda, hisz a fent említett közel 4 millió munkavállalóból mintegy 62-63 százalék a nő – ez közel 2,5 millió dolgozó német nőt jelent. Ők olyan munkavállalók, akik a jótékony intézkedések bevezetése előtt átlagosan 7,21 eurós bruttó órabérért dolgoztak. A férfiak esetében ez a szám átlagosan bruttó 7,18 euró/óra volt.

Egy év alatt szektorokra lebontva Németországban leginkább a kiskereskedelemben és a vendéglátásban emelkedtek a minimálbérek. Míg az ország nyugati részén az emelkedések kétharmada a részmunkaidős, illetve az úgynevezett mini-job-okra vonatkoztak.

Amúgy Magyarországon a bruttó minimális órabér 639 forint. Ez éppen negyede a német bérnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 29.
A főváros egyik legdrágább környéke a Duna partján épített Xlll. kerületi Marina Part. Ennek oka az, hogy kizárólag új építésű lakásokat találunk a környéken.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.