Pénzügy

Hétmilliós fülbevaló karácsonyra

Bár aligha a legdrágább ajándékok az országban, azért mi a szívünkhöz kaptunk.

 

Kapcsolódó cikkek

Egy 1930 körül készített fülbevaló. Összesen 5,7 karátnyi, két régi csiszolású nagy és két kisebb briliáns van benne. És hétmillió forintért adta el legutóbbi árverésén a BÁV Zrt.

Nem ez volt az egyetlen brutális árú darab a karácsonyi ékszeraukción: egymillió forint fölött kelt el a katalógus címlapján is látható, rendkívül attraktív, az ékszerkészítés csúcsdarabjának számító, 108 kisebb-nagyobb briliánssal díszített stilizált virágforma kitűző is. Több mint két és fél millió forintot adtak azért a szoliter gyűrűért, melyet egy nagyméretű, régi csiszolású briliáns tesz vonzóvá. Hasonló összegért talált gazdára a 87 darab – ugyancsak régi csiszolású – briliánssal borított, 1930 körül készült eredeti dobozát is megőrző, plasztikus szalagcsokor formájú melltű is.

A BÁV közleménye szerint jellemző volt a licitekre, hogy a közönség nem csupán a nagy értékű brillekkel díszített tárgyakat értékelte, hanem a szépen megmunkált, a kiváló ötvösök munkáját dicsérő, művészi kivitelezésű egyéb ékszereket is. A míves darabokért nem egyszer a kikiáltási ár három-négyszeresét kifizették. Jelentős áremelkedéseket láthattunk a kisebb kikiáltási árról induló, szép karácsonyi ajándéknak számító, mutatós ékszereknél is, amelyek gyakran többszörös áron keltek el.

A férfiak ékszerei, az órák között az árcsúcsot egy IWC 3 segédszámkörös, fekete számlapú, arany karóra érte el: közel másfél millió forintot, a kikiáltási ár kétszeresét fizette érte új tulajdonosa.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik