Gazdaság

Milliárdos bírságot szabtak ki a csaló pénzügyi cégekre

Engedély nélküli pénzügyi és befektetési szolgáltatás miatt szabott ki összesen 1,3 milliárd forint bírságot a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank pénteki közleményében megnevezett az érintett cégek részben már ismertek a korábbi botrányokból:

A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. (QPT Zrt.), a tavaly csődöt jelentő Quaestor-csoport központi cége, amire a jegybank jogosulatlan pénzügyi és befektetési tevékenység miatt összesen 550 millió forint bírságot szabott ki.

Ez a cég nem tévesztendő össze a cégcsoport egy másik tagjával, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt-vel, amelynek engedélyét az MNB már tavaly visszavonta. Most viszont úgy találta, hogy az anyacég is engedély nélkül végzett pénzügyi tevékenységet, illetve gyűjtött befektetésre szánt összegeket.

A QPT Zrt. a jegybank vizsgálata szerint formailag úgynevezett repóügyletekre – visszavásárlási joggal és kötelezettséggel egyidejűleg megkötött értékpapír adásvételre – szerződött, de valójában ezek a szerződések a hitelintézeti törvény által tiltott pénzeszköz-gyűjtésének minősültek. A jegybank megállapította azt is, hogy a QPT Zrt. befektetési szolgáltatásnak minősülő portfóliókezelést is végzett, szintén az MNB engedélye nélkül.

A karcagi székhelyű Kun-Mediátor Szolgáltató Kft. neve szintén ismerős lehet, miután a cég tulajdonosa mintegy tízmilliárd forintnyi befektetéssel távozott ismeretlen helyre. Az MNB vizsgálata szerint a társaság szintén engedély nélkül végzett pénzügyi tevékenységet. A jegybank ezért 500 millió forint bírságot szabott ki.

A  BUSINESS TELECOM (BTEL) Nyrt.-nél hivatalból lefolytatott piacfelügyeleti eljárása során az MNB azt állapította meg, hogy szintén engedély nélkül üzletszerűen végzett olyan pénzügyi tevékenységet, és gyűjtött befektetéseket. Formailag egyrészt szintén repóügyleteket kötöttek, másrészt kölcsönt is nyújtottak, mindkét tevékenység a hitelintézeti törvény hatálya alá tartozik. Az MNB ezért összesen 243 millió forint bírságot szabott ki.

A negyedik cég, a Credit-Investement Kft. a vizsgálat szerint bejelentés nélkül végezte pénzügyi szolgáltatások közvetítését a BTEL Nyrt. ügyfelei számára. A jegybank ezért 60 millió forint bírságot rótt ki a cégre.

Az MNB közleménye ismételten hangsúlyozza: a jogosulatlan szolgáltatók vagy pilótajátékok megtévesztően ígérnek akár rövid távon valószínűtlenül magas hozamokat, nemegyszer tőke- vagy hozamgaranciával.

A magánszemély ügyfeleknek az érintett társaságokkal szembeni – a jogosulatlan tevékenység miatti – követelései egy felszámolási eljárás során a kielégítési sorrendben megelőzik az MNB által kiszabott piacfelügyeleti bírság összegét. Így a jegybanki intézkedés nyomán az ügyfeleket nem éri anyagi hátrány követelésük érvényesítésekor – áll a közleményben.

Az MNB azt is írja: eljárásai során jelentős iratanyag feldolgozásával, folyamatos egyeztetésekkel segítette a nyomozó hatóság munkáját, előmozdítva a valamennyi ügyben még folyamatban lévő büntetőeljárás sikerét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik