Gazdaság

Számos hiányosságot tárt fel az ÁSZ ellenőrzése a NAV KEKI-nél

24.hu
24.hu

2016. 06. 14. 10:36

Befejezte az Állami Számvevőszék a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézete 2011–2014 közötti időszakra kiterjedő szabályszerűségi ellenőrzését. Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a NAV irányítási és egyéb ellenőrzési jogosultságait a jogszabályoknak megfelelően gyakorolta. A NAV KEKI pénzügyi gazdálkodásában, valamint vagyongazdálkodásában szabálytalanságokat tárt fel az ellenőrzés, továbbá a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése során is hiányosságok voltak. Az intézmény 2016. január 1-jén beolvadt a NAV-ba.
Korábban a témában:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézetét (továbbiakban: NAV KEKI) 2011. január 1-jével hozták létre, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban: NAV) által foglalkoztatottak részére egészség-megőrzési, egészségügyi, szociális és kulturális feladatok ellátására, továbbá a munkavégzésükhöz szükséges képzés, továbbképzés megszervezésére és lebonyolítására. Az irányító szervi feladatokat az ellenőrzött időszakban a NAV látta el. A NAV KEKI vagyona 2014. év végén 2 milliárd 874 millió Ft volt – írta az ÁSZ a vizsgálatról készített közleményében.

Hiányosság – ami nem volt szabályszerű

A NAV irányítási és egyéb ellenőrzési jogosultságait a jogszabályoknak megfelelően gyakorolta. 2011–2013 között hiányosság volt azonban, hogy az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelményeket nem érvényesített az intézménynél. A NAV KEKI belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése – a kontrollkörnyezet kialakításának és a kockázatkezelési rendszer kialakításának és működtetésének 2011–2012. évi hiányosságai miatt – nem volt szabályszerű.

Az intézmény vezetője 2011-2012 között nem mérte fel és nem állapította meg a szervezet tevékenységében, gazdálkodásában rejlő kockázatokat, továbbá 2012. július 1-jétől gondoskodott csak a jogszabályi előírásoknak megfelelő belső ellenőrzés működtetéséről. Az intézmény vezetője kialakított és alkalmazott olyan követelményeket, amelyek biztosították a rendelkezésre álló források szabályozott, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását.

Ami csak részben felelt meg

A NAV KEKI pénzügyi gazdálkodásában a gazdálkodási jogkörök gyakorlása a kiadási előirányzatok felhasználása során 2011–2012 között részben volt megfelelő, valamint az intézmény a közbeszerzési előírásokat nem tartotta be. Az előirányzat felhasználásához kapcsolódó évközi korlátozó intézkedéseket az intézmény végrehajtotta, a befizetési kötelezettséget teljesítette. Az előirányzat-maradvány megállapítása és felhasználása szabályszerű volt. A zavartalan feladatellátásához a fizetőképesség folyamatos fennállása érdekében az intézmény intézkedett. Az eredményszemléletű számvitel bevezetésével kapcsolatos feladatokat szabályszerűen végrehajtotta.

És amivel még szintén komoly gondok voltak

Az intézmény vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű. A 2011–2014. évi éves költségvetési beszámolók mérlegeiben szabálytalanul mutatott ki olyan eszközöket, amelyeket a jogszabályban foglaltak alapján a vagyonkezelő mutathat ki, miközben nem rendelkezett az állami vagyon kezelésére vonatkozó szerződéssel. A leltározás 2011–2012 között nem volt szabályszerű, a mérlegtételek alátámasztásához a leltárt az intézmény 2011-ben nem állította össze, 2012-ben pedig a források leltározását nem végezte el.

A vagyonelemek hasznosítása kockázatos volt. A helyiségek bérbeadási folyamata során a bérleti díjakat nem alapozta meg önköltségszámítás a belső szabályzatban előírtak ellenére, a szerződések megkötése előtt az intézmény rendszeresen nem győződött meg az átláthatóság követelményének érvényesüléséről. A pénzügyi és vagyongazdálkodás ellenőrzése során feltárt szabálytalanságok nem igazolták az intézmény által az integritás szemlélet érvényesítése érdekében tett intézkedéseket.

Az ÁSZ a NAV (mint a NAV KEKI általános és egyetemes jogutódja) vezetőjének javaslatokat fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.