Gazdaság

Elveheti-e az állam az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett vagyonunkat?

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 01. 21. 09:20

Mennyire van biztonságban a vagyonunk az önkéntes nyugdíjpénztárakban? Vajon elveheti az állam? Volt erre valaha példa? Egy kicsit segítünk: volt. Mi a különbség az önkéntes- illetve a magánnyugdíjpénztárak között? Ezekre keressük a választ.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűsége ellenére továbbra is sokan tartanak attól, hogy az ilyen módon összegyűjtött vagyonra az állam egyszer csak ráteszi a kezét. A valóságban azonban ennek nagyon kicsi az esélye.

Az ÖNYP és az MNYP közötti legfőbb különbséget a befizetések forrása jelenti. Ez az az eltérés, ami biztosítja, hogy előbbi vagyona ne juthasson az utóbbi sorsára. MNYP-ba nem a dolgozók önszántukból és nettó keresetből félretett megtakarítások kerültek, hanem a bruttó bérükből levont nyugdíjjárulék egy része. Megjelenésük előtt ez a járulék teljes egészében az államkasszába került. A rendszer felállításával viszont a járulékok egy részéről az állam önként lemondott, és úgy döntött, hogy gazdálkodjanak ezzel inkább a MNYP-k. 2011-12 során viszont az állam meggondolta magát, és „visszakérte” ezt a pénzt, így a magánnyugdíj-pénztári vagyont visszacsatornázták hozzá. Ezt a lépést tartják sokan a MNYP-k vagyonának állam általi elvételének.

Takács Szabolcs (Bankmonitor.hu) szerint a magánmegtakarítások elvételéhez valami rendkívüli dolognak kellene történnie, pl. ilyen egy államcsőd. Ezért a szakember úgy véli, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári vagyonunk miatt nem kell aggódnunk, illetve nem kell jobban aggódnunk, mint a banki betéteink, a befektetési alapjaink vagy más megtakarításaink iránt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Felcsút, 2014. október 24.
Felsorakoznak a csapatok a magyar Országgyűlés és a brit parlament labdarúgócsapatának mérkőzése előtt a felcsúti Pancho Arénában 2014. október 24-én. Az Országgyűlés csapata 8-1-re nyert. Jobbról a nyolcadik Kövér László házelnök.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.