Gazdaság

Elveheti-e az állam az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett vagyonunkat?

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 01. 21. 09:20

Mennyire van biztonságban a vagyonunk az önkéntes nyugdíjpénztárakban? Vajon elveheti az állam? Volt erre valaha példa? Egy kicsit segítünk: volt. Mi a különbség az önkéntes- illetve a magánnyugdíjpénztárak között? Ezekre keressük a választ.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűsége ellenére továbbra is sokan tartanak attól, hogy az ilyen módon összegyűjtött vagyonra az állam egyszer csak ráteszi a kezét. A valóságban azonban ennek nagyon kicsi az esélye.

Az ÖNYP és az MNYP közötti legfőbb különbséget a befizetések forrása jelenti. Ez az az eltérés, ami biztosítja, hogy előbbi vagyona ne juthasson az utóbbi sorsára. MNYP-ba nem a dolgozók önszántukból és nettó keresetből félretett megtakarítások kerültek, hanem a bruttó bérükből levont nyugdíjjárulék egy része. Megjelenésük előtt ez a járulék teljes egészében az államkasszába került. A rendszer felállításával viszont a járulékok egy részéről az állam önként lemondott, és úgy döntött, hogy gazdálkodjanak ezzel inkább a MNYP-k. 2011-12 során viszont az állam meggondolta magát, és „visszakérte” ezt a pénzt, így a magánnyugdíj-pénztári vagyont visszacsatornázták hozzá. Ezt a lépést tartják sokan a MNYP-k vagyonának állam általi elvételének.

Takács Szabolcs (Bankmonitor.hu) szerint a magánmegtakarítások elvételéhez valami rendkívüli dolognak kellene történnie, pl. ilyen egy államcsőd. Ezért a szakember úgy véli, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári vagyonunk miatt nem kell aggódnunk, illetve nem kell jobban aggódnunk, mint a banki betéteink, a befektetési alapjaink vagy más megtakarításaink iránt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.