Gazdaság

Elveheti-e az állam az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett vagyonunkat?

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 01. 21. 09:20

Mennyire van biztonságban a vagyonunk az önkéntes nyugdíjpénztárakban? Vajon elveheti az állam? Volt erre valaha példa? Egy kicsit segítünk: volt. Mi a különbség az önkéntes- illetve a magánnyugdíjpénztárak között? Ezekre keressük a választ.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűsége ellenére továbbra is sokan tartanak attól, hogy az ilyen módon összegyűjtött vagyonra az állam egyszer csak ráteszi a kezét. A valóságban azonban ennek nagyon kicsi az esélye.

Az ÖNYP és az MNYP közötti legfőbb különbséget a befizetések forrása jelenti. Ez az az eltérés, ami biztosítja, hogy előbbi vagyona ne juthasson az utóbbi sorsára. MNYP-ba nem a dolgozók önszántukból és nettó keresetből félretett megtakarítások kerültek, hanem a bruttó bérükből levont nyugdíjjárulék egy része. Megjelenésük előtt ez a járulék teljes egészében az államkasszába került. A rendszer felállításával viszont a járulékok egy részéről az állam önként lemondott, és úgy döntött, hogy gazdálkodjanak ezzel inkább a MNYP-k. 2011-12 során viszont az állam meggondolta magát, és „visszakérte” ezt a pénzt, így a magánnyugdíj-pénztári vagyont visszacsatornázták hozzá. Ezt a lépést tartják sokan a MNYP-k vagyonának állam általi elvételének.

Takács Szabolcs (Bankmonitor.hu) szerint a magánmegtakarítások elvételéhez valami rendkívüli dolognak kellene történnie, pl. ilyen egy államcsőd. Ezért a szakember úgy véli, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári vagyonunk miatt nem kell aggódnunk, illetve nem kell jobban aggódnunk, mint a banki betéteink, a befektetési alapjaink vagy más megtakarításaink iránt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.