Gazdaság

Hétszer gyorsabban nő a külföldi munkavállalás a hazainál

elvandorlas(210x140).jpg (elvándorlás)
elvandorlas(210x140).jpg (elvándorlás)

Az LMP szerint a KSH legújabb foglalkoztatási adatait egyoldalúan olvasó kormány nem akar tudomást venni az egyre gyorsuló ütemű elvándorlásról.

Év vége óta

A legújabb KSH adatok szerint tavalyhoz képest 12 ezerrel nőtt a külföldön munkát vállalók száma, ami a belföldi foglalkoztatás 1,7 százalékos bővülését jóval meghaladó, 12,3 százalékos növekedést jelent. A kormányzati hurráoptimizmusra semmi ok: a látszólag javuló foglalkoztatási adatok romló életszínvonalat, egyre nehezebb megélhetést takarnak. Az LMP szerint az elvándorlás tovább fog nőni, ha nem kezd valamit a kormány a dolgozói szegénység problémájával.

A KSH legújabb foglalkoztatási adatait egyoldalúan olvasó kormány nem akar tudomást venni az egyre gyorsuló ütemű elvándorlásról. Pedig tavalyhoz képest közel 12 ezer fővel többen dolgoztak külföldön az első negyedévben, ami hétszer nagyobb arányú bővülést jelent a belföldi foglalkoztatásénál. A belföldön létrejött munkahelyek jó része sem tartós, stabil, 8 órás, bejelentett munka, erre utal, hogy a versenyszférában 2010-hez képest csak 40 ezerrel bővült az alkalmazottak száma, és jó messze vagyunk még a válság előtti szinttől, amikor a mainál 85 ezerrel dolgoztak többen piaci állásban.

Az LMP szerint világos, hogy a foglalkoztatási adatok kormányzati értelmezése elfedi a dolgozói szegénység problémáját, azt, hogy a munkát vállalók nagy részének, 2,2 millió embernek a keresete el sem éri a létminimumot. Egyre többen hagyják el az országot, mert itthon munkával sem tudnak megélni. Az LMP azonnali lépéseket sürget a dolgozói szegénység elleni javaslatcsomaggal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik