Élet-Stílus

Álomesküvő Cipruson: drága, de nem vészesen

Áttetsző kék tenger, vakítóan fehér sziklák - ki ne szeretné, ha az esküvője egy álomszép szigeten zajlana? Ciprusra rengetegen utaznak azért, hogy összekössék az életüket. Köztük egyre több a magyar is.

Ha igazán romantikus helyre vágyunk, akkor itt az ideje, hogy megismerkedjünk Ciprussal. A görög mitológia úgy tartja, hogy Aphrodité, a szerelem és a szépség istennője Ciprus szigeténél lépett a partra születését követően. Talán ezért lehet, hogy erre a különlegesen szép szigetre annyi szerelmespár érkezik azért, hogy örökre összekösse az életét.

Magyar esküvők Cipruson

A külföldi állampolgárok számára a legtöbb városban nagyon egyszerű a házasságkötés: pontos dokumentációval, gördülékeny angol nyelvű segítségnyújtással várják az ifjú párokat. Ciprus egyik legnépszerűbb nyaralóhelyén,

Ayia Napán csak az elmúlt egy évben közel 80 magyar pár mondta ki a boldogító igent.

A házasságkötés Cipruson természetesen drágább mint Magyarországon, de az árak nincsenek vészesen elszállva. A szertartások költsége 280 eurónál, azaz nagyjából 85 000 forintnál kezdődik, erre számolhatnak fel további díjakat, ha különleges szolgáltatásokat igényelnénk, például a tengerparton szeretnénk kimondani a boldogító igent. Az esküvőből pedig egyből nászutat is lehet kreálni, ennek a költsége pedig már csak a pár igényein múlik.

Fotó: Agia Napa Weddings Department

Papírmunka

Ha külföldi házasságkötésben gondolkodunk egy kis papírmunka mindenképp szükséges. A lakóhely szerinti illetékes anyakönyvi hivatalnál kell egy erre vonatkozó kérelmet beadni. A kérelem benyújtását követően a közigazgatási hivatal állítja ki a tanúsítványt a külföldön kötendő házasságkötéshez. Ezen felül még lehetséges, hogy a fogadó ország egyéb, más okmányokat is megkövetel, ezeket a tanúsítvánnyal együtt az Országos Fordítóirodánál hiteles fordításként kell megrendelni. A külföldön kötött házasság magyarországi anyakönyvezéséhez szükség van az adott ország által kiállított házassági anyakönyvi kivonatra és esetenként az adott ország hivatalos szervei által történt hitelesítésre. Amennyiben diplomáciai felülhitelesítés is szükséges, úgy azt az adott országban a magyar nagykövetségen kell intézni. Minderre ma már sok utazási iroda specializálódott, ha valakinek nincs  kedve a papírmunkával bíbelődni.

Fotó: Agia Napa Weddings Department

Az örök szerelem elnyerése

Ha valaki úgy döntene, hogy Ayia Napán házasodik meg, kisebb autózással elérheti azt a legendás sziklacsoportot, ahol a mitológia szerint a tenger habjaiból kiemelkedett Afrodité. A látványos partszakaszt mitológiájának, és természeti szépségének köszönhetően szerelmesek ezrei keresik fel évről-évre. Az évszázadok során a szerelmesek saját mitológiával bővítették a legendát: a hagyomány szerint a párok, akik közösen háromszor körbeússzák a híres sziklát, elnyerik az örök szerelmet, és mindörökké együtt maradnak.

Eljutni Ciprusra

Ciprusra repülővel számos módon eljuthatunk. Az egyik legpraktikusabb mód, ha a görög Aegean Airlines járatait választjuk, amelyek athéni átszállással, hetente négyszer üzemelnek Budapestről Larnakába. Ráadásul ha valaki így utazik, a tengerparti lazítást egy kis athéni városnézéssel is összekötheti.

Fotó: Koczka Máté

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik