Élet-Stílus

„Kiscsapatok” nagy napja szombaton

Szombaton az Uruguay-Koreai Köztársaság nyolcaddöntővel megkezdődik a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság egyenes kieséses szakasza. A második, esti meccsen az Egyesült Államok játszik Ghána ellen.

Az uruguayiak kapott gól nélkül, rendkívül meggyőző teljesítménnyel nyerték meg az A csoportot, míg az ázsiai alakulat ennél jóval kiélezettebb csata végén került a legjobb 16 közé, első ízben hazáján kívül. A drámai körülmények között továbbjutott amerikai együttes az egyetlen állva maradt afrikai csapattal, a ghánai alakulattal találkozik a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság szombati nyolcaddöntőjében. Az összecsapást Kassai Viktor vezeti majd.

Az uruguayiak 11. világbajnokságukon szerepelnek, s két ízben elhódították a trófeát. Érdekesség, hogy utoljára az 1950-es világbajnokságon tudtak veretlenül a csoport élén végezni, azt a tornát pedig később megnyerték. “Tisztában vagyunk vele, hogy ha előnybe kerülünk, akkor azt nem adhatjuk el. Ismerjük a korlátainkat, erős védelmünk van és veszélyes támadósorunk” – nyilatkozta Diego Perez, az uruguayiak középpályása.

Döntetlen Nigériával elég volt. (mti)

Döntetlen Nigériával elég volt. (mti)

A dél-koreai csapat eddigi öt mérkőzésén egyszer sem tudott nyerni az uruguayiakkal szemben, ráadásul négyszer vereséget szenvedett. Az 1990-es világbajnokságon például Daniel Fonseca a 90. percben lőtte a győztes gólt. “Tudom, a játékosaim nem érik be azzal, hogy bejutottak a legjobb tizenhat közé. Keményen fognak dolgozni, elődöntőbe akarnak kerülni.” – mondta Huh Dzsung Mu, a koreaiak szakvezetője. “Több uruguayi mérkőzést is megnéztünk, erős csapat, amely remekül teljesített a csoportkör során, alaposan fel kell készülnünk belőlük” – tette hozzá Park Dzsi Szung, a csapat legnagyobb sztárja.

Az uruguayi válogatott csoportja első mérkőzésén gól nélküli döntetlent játszott a franciákkal, majd könnyedén nyert a házigazda dél-afrikaiak, végül pedig a mexikóiak ellen. A dél-koreaiak a görögök elleni győzelemmel nyitottak, majd következett az argentinoktól elszenvedett vereség, ám a nigériaiak elleni döntetlennel végül továbbjutottak.

A két válogatott négy évvel ezelőtt a csoportkörben csapott össze, akkor Ghána 2-1-re győzött. “Nagyon jó csapat a ghánai, rendkívül atletikusak és technikásak. Kemény feladat lesz, de ez egy remek alkalom a visszavágásra a 2006-os vereségért” – mondta Bob Bradley amerikai szövetségi kapitány. A 2006-os mérkőzésről többen is a lehetőséghez juthatnak majd most is, így Oguchi Onyewut, Steve Cherundolót, Clint Dempsey-t, DaMarcus Beasleyt és Landon Donovant is fűtheti a visszavágás vágya.
Amennyiben Ghána búcsúztatja az Egyesült Államokat, akkor Kamerun (1990) és Szenegál (2002) után a harmadik olyan afrikai csapat lehet, amelyik bejut a legjobb nyolc közé. “Afrikáért meg kell tennünk, rekordokat akarunk dönteni” – fogalmazott Sulley Muntari, a ghánaiak Bajnokok Ligája-győztes középpályása.

Donovan fontos gólja (mti)

Donovan fontos gólja (mti)

“Rendkívül fontos volt a továbbjutás számunkra, és egész Afrika számára. Reméljük, tovább élvezhetjük a kontinens támogatását” – nyilatkozta Milovan Rajevac, a ghánaiak szerb szövetségi kapitánya. Az amerikaiak 1930-ban érték el legnagyobb világbajnoki sikerüket, akkor az elődöntőig jutott a gárda, ott azonban megsemmisítő, 6-1-es vereséget szenvedett az argentinoktól. 2002-ben negyeddöntős volt az együttes, s a későbbi finalista németektől kapott ki. Az amerikaiak a csoportkör első fordulójában 1-1-es döntetlent játszottak az angolokkal, majd következett a szlovénok elleni 2-2, végül jött az Algéria elleni drámai csata, amelyet Landon Donovan 91. percben szerzett góljával nyertek meg. A ghánaiak az első fordulóban a szerbeket győzték le, ám a folytatásban csak szenvedtek az ausztrálok ellen, így a vége 1-1 lett, majd következett a németektől elszenvedett 1-0-ás vereség.

Uruguay-Koreai Köztársaság, Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay Stadion, 16 ó, v.: Stark (német)

Uruguay: Fernando Muslera – Diego Lugano, Diego Godin, Jorge Fucile, Maximiliano Pereira – Diego Perez, Egidio Arevalo, Alvaro Pereira – Edison Cavani, Luis Suarez, Diego Forlán

Koreai Köztársaság: Dzsung Szung Rjong – Kim Dong Dzsin, Cso Jong Hjung, Li Dzsung Szu, Li Jung Pjo – Li Csung Jong, Ki Szung Jong, Kim Dzsung Vu, Park Dzsi Szung – Jeom Ki Hun, Park Dzsu Jung

Egyesült Államok-Ghána, Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion, 20:30 ó, v.: Kassai Viktor

Egyesült Államok: Tim Howard – Steve Cherundolo, Jay DeMerit, Oguchi Onyewu, Carlos Bocanegra – Landon Donovan, Michael Bradley, Maurice Edu, Clint Dempsey – Jozy Altidore, Robbie Findley

Ghána: Richard Kingson – John Pantsil, John Mensah, Lee Addy, Hans Sarpei – Anthony Annan, Kevin-Prince Boateng, Dede Ayew, Prince Tagoe – Dominic Adiyiah, Asamoah Gyan

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik