Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégén: Gyömbéres fogasfilé és scsí fácánból

A hétvégére az Arany Kaviár séfje kínál menüt az FN.hu olvasóinak: Gyömbéres fogasfilé tejszínes-kapros rákraguval; Scsí fácánból édes káposztával; Csokoládés gesztenyemousse.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára. Ezúttal Szása az Arany Kaviár séfje ajánl menüt.

A célunk, hogy megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan az ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztrorovatában olvashatják.

Gyömbéres fogasfilé tejszínes-kapros rákraguval

hozzávalók 4 személy részére

80 dkg fogasfilé, 20 dkg vaj, 20 dkg folyamirák-farok, de lehet garnéla is, 4 dl tejszín 1 cs kapor, 3 dkg friss gyömbér, 20 dkg köles, 2 közepes fej vöröshagyma, só, bors ízlés szerint

A fogasfilénkből távolítsuk el a szálkákat és dörzsöljük be reszelt friss gyömbérrel, majd hűtőben pihentessük. Közben a rákfarkakat páncéljuktól tisztítsuk meg. Egy kevés vajon serpenyőben tisztított és csíkokra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, majd hozzáadjuk a rákok húsát, és együtt pároljuk tovább pár percig, hozzáadjuk a tejszínt és beforraljuk, sóval, borssal, apróra vágott kaporral ízesítjük.

Mit főzzek a hétvégén: Gyömbéres fogasfilé és scsí fácánból 1

A fogasfilét kevés vajon serpenyőben lefedve kislángon készre pároljuk. Köretnek egy lábosban, kevés vajon, tisztított és apróra vágott hagymát pirítunk, és hozzáadjuk a kölest, majd felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel, és sóval, borssal ízesítjük, majd puhára főzzük. Mikor levét felitta és elkészült, a halfilé mellé kínáljuk, a ragut a halra szedjük.

—-Scsí fácánból, édes káposztával—-

hozzávalók 4 személyre

1 db fácán, 50 dkg fejes káposzta, 20 dkg sárgarépa, 1 db közepes vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 cs petrezselyem, 1 cs kapor

A fácánt bőrétől megtisztítjuk és négybe vágjuk. Egy fazékban sertészsíron tisztított, csíkokra vágott vöröshagymát pirítunk, és hozzáadjuk a fácánt, majd a tisztított és karikára vágott sárgarépát. Amikor egy kicsit megpirultak, felengedjük kétszeres vízzel, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük.

Mit főzzek a hétvégén: Gyömbéres fogasfilé és scsí fácánból 1

Ha a fácán húsa félig megfőtt, hozzátesszük a csíkokra vágott fejes káposztát és készre főzzük. Tálaláskor friss, apróra vágott kaporral, petrezselyemmel és fokhagymával megszórjuk, kívánság szerint ecetet kínálunk mellé.

—- Csokoládés gesztenyemousse—-

hozzávalók 4 személyre

20 dkg gesztenyepüré, 10 dkg keserű csokoládé, 1 dl tejszín, 2 dkg zselatin, 10 dkg vaj, 30 dkg szilva

A gesztenyepürét sűrű szitán kétszer törjük át, és hagyjuk, hogy egy kicsit átmelegedjen, majd a keserű csokoládét vízgőz fölött olvasszuk meg, és keverjük a gesztenyéhez. Felvert tejszínhabbal óvatos kergetés mellett lazítsuk, és az egykanálnyi vízben feloldott zselatint adjuk hozzá. Majd kis csészékbe egyenletesen elosztjuk, és hűtőben kihűtjük. Tálaláskor vajban párolt szilvát kínálhatunk hozzá.

Mit főzzek a hétvégén: Gyömbéres fogasfilé és scsí fácánból 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik