Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: a világ legdrágább könyve

Korábban a Csúcsfogyasztóban:
Nevelhető kávécserje
Bárki lehet Némó kapitány
A világ legdrágább fülhallgatója

A Michelangelo munkásságát bemutató kötet a bolognai FMR kiadónál jelent meg. Hat hónapig készült, alkotói a reneszánsz Itáliában kidolgozott könyvművészeti technikákat alkalmazták. Papírja az egyik legrégibb olasz papírmalomból származik, ahonnan Picasso rendelte a vázlattömböt és a festőpapírt. Fedőlapja egy dombormű fehér márványból, abból a carrarai fajtából, amely Michelangelo kedvence volt.

A kötéshez használt másik anyag kézi munkával készült vörös selyembársony egy dél-olaszországi műhelyből, ahonnan egyebek között a New York-i Metropolitan és a milánói Scala vásárolja a színpadi függönynek való anyagot.

(forrás: NY Times)

Egyelőre csak 20 darab van belőle (forrás: NY Times)

A könyv címe Michelangelo – La Dotta Mano (Michelangelo – A bölcs keze). A reneszánsz mester keze alól kikerült valamennyi művet – szobrot, rajzot, festményt, épületet és költeményt – bemutatja. A több száz kép közé szerkesztett szöveg Giorgio Vasari, a művészettörténet-írás megalapítójának, Michelangelo kortársának és életrajzírójának, illetve Antonio Paluccinak, a vatikáni múzeum jelenlegi igazgatójának a munkája.

Mostanáig összesen húsz példány készült a kötetből. Ára 130 ezer dollár (mintegy 26,3 millió forint), a New York-i főközkönyvtár – a világ öt legnagyobb könyvtárának egyike – azonban ajándékba kapta a kiadótól. A madridi Prado múzeum és Bologna városa is kapott egy-egy példányt a kiadótól.

Javasoljon Ön is témát a Csúcsfogyasztóba!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik