Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: a világ legdrágább könyve

admin
admin

2008. 12. 01. 06:00

Korábban a Csúcsfogyasztóban:
Nevelhető kávécserje
Bárki lehet Némó kapitány
A világ legdrágább fülhallgatója

A Michelangelo munkásságát bemutató kötet a bolognai FMR kiadónál jelent meg. Hat hónapig készült, alkotói a reneszánsz Itáliában kidolgozott könyvművészeti technikákat alkalmazták. Papírja az egyik legrégibb olasz papírmalomból származik, ahonnan Picasso rendelte a vázlattömböt és a festőpapírt. Fedőlapja egy dombormű fehér márványból, abból a carrarai fajtából, amely Michelangelo kedvence volt.

A kötéshez használt másik anyag kézi munkával készült vörös selyembársony egy dél-olaszországi műhelyből, ahonnan egyebek között a New York-i Metropolitan és a milánói Scala vásárolja a színpadi függönynek való anyagot.

(forrás: NY Times)

Egyelőre csak 20 darab van belőle (forrás: NY Times)

A könyv címe Michelangelo – La Dotta Mano (Michelangelo – A bölcs keze). A reneszánsz mester keze alól kikerült valamennyi művet – szobrot, rajzot, festményt, épületet és költeményt – bemutatja. A több száz kép közé szerkesztett szöveg Giorgio Vasari, a művészettörténet-írás megalapítójának, Michelangelo kortársának és életrajzírójának, illetve Antonio Paluccinak, a vatikáni múzeum jelenlegi igazgatójának a munkája.

Mostanáig összesen húsz példány készült a kötetből. Ára 130 ezer dollár (mintegy 26,3 millió forint), a New York-i főközkönyvtár – a világ öt legnagyobb könyvtárának egyike – azonban ajándékba kapta a kiadótól. A madridi Prado múzeum és Bologna városa is kapott egy-egy példányt a kiadótól.

Javasoljon Ön is témát a Csúcsfogyasztóba!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.