Élet-Stílus

Márta István: veszélybe kerülhetnek a fesztiválok

Veszélybe kerülhet több kulturális fesztivál jövője, a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) nem tudja, mekkora állami támogatásra számíthatnak a rendezvények a jövő évben - mondta a szervezet elnöke kedden az MTI-nek.

“Fogalmunk sincs arról, hogy konkrétan mennyi állami támogatásra számíthatunk a jövő évi fesztiválok szervezéséhez” – közölte Márta István. A szervezet elnöke, akit az MFSZ pénteki, Szegeden tartandó közgyűlése kapcsán keresett meg az MTI, közölte: a kormányzat korábban egyértelművé tette, hogy a fesztiválok mind kulturális, mind pedig turisztikai szempontból fontosak az államnak, de az országgyűlési választások óta semmilyen támogatásról nem kaptak hivatalos tájékoztatást.

Márta István elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kulturális fesztiválok összkiadása évente mintegy nyolcmilliárd forintot tesz ki. Ennek hatvan százalékát tudják fedezni saját bevételből az egyes rendezvények, a maradék negyven százalékot kellene az államnak finanszíroznia – tette hozzá.

A szövetség elnöke kiemelte: az optimális, 3,2 milliárd forintos állami támogatás helyett – a csökkenő pályázati lehetőségek miatt – az idei esztendőben mindössze kétmilliárd forint támogatás jutott a kulturális fesztiváloknak.

Márta István hangsúlyozta: az államnak fel kellene ismernie, hogy a fesztiválok támogatása olyan megtérülő befektetés, amely a turizmusra, a kultúrára, ezeken keresztül pedig a társadalomra és a régiófejlődésre is nagy hatással van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik