Élet-Stílus

A Da Vinci-kód a sátán műve?

A keresztények megsértésének és a katolikus vallás rombolásának tekinti, így világszerte tiltakozik a katolikus egyház A Da Vinci-kód című film ellen.

A Dan Brown azonos című regényének alapján készült film világpremierjét szerdán tartják, ezzel kezdődik az 59. cannes-i filmfesztivál. A hollywoodi produkció azonban nem nyerte el az újságírók tetszését sem, a premier előtti sajtóvetítésen a 125 millió dolláros rekord költségvetéssel készült film egyes jeleneteit fütty kísérte, a komolyabb részeknél pedig többször nevetésben tört ki a szakértő közönség. Általános kritikai vélemény, hogy a könyvhöz képest a film lerövidíti és ezzel még inkább összezavarja a cselekményt, amely a végére unalmassá, értelmetlenné és komolykodóvá válik.

Ricardo Blazquez püspök, a spanyol egyház vezetője kijelentette szerdán, hogy A Da Vinci-kód bizonyos elemei megsértik a keresztényeket. Elismerve, hogy nem olvasta a könyvet, a püspök úgy fogalmazott, “a hallottak alapján egy hatalmas fikcióról van szó, amely sok ember felfogása szerint nem választja szét teljesen a valóságot a fikciótól”.

Az Opus Dei konzervatív katolikus szervezet, amelyet Dan Brown gyilkos és hataloméhes szektának tüntet fel, hiába kérte a film producereit arra, hogy figyelmeztessék a nézőket az alkotás teljességgel fiktív jellegére. A nyilvánosságot ritkán kereső, hagyományelvű rendként ismert Opus Dei vezetői szerint a film “bumeráng lesz” az egyház ellenségei számára, mivel valójában ráirányítja a figyelmet a szervezet munkájára. Angelo Amato érsek, a Szentszék Hittani Kongregációjának titkára a napokban az Opus Dei irányítása alatt álló Szent Kereszt pápai egyetemen tartott kollokviumon Brown művét “perverz módon keresztényellenesnek” nevezte és a film bojkottjára szólított fel.

A macedón ortodox egyház úgy ítéli meg, hogy a film “a Sátán műve”, rendkívül sértő a világ keresztényei számára. Bár az egyház követelte a film betiltását, a forgalmazó társaság, a Manaki film közölte, hogy bemutatják az alkotást. A görögországi ortodox egyház másfél hete szólította fel híveit a könyv és a film bojkottjára, kedden pedig ultraortodox egyházi szervezetek több száz híve tüntetett Athén központi terén a film bemutatása ellen.

Az Ázsiában élő keresztények attól tartanak, hogy a film – amely azon az előfeltételezésen alapul, hogy Jézus feleségül vette Mária Magdolnát, gyermekeik születtek és leszármazottaik ma is élnek – rosszat tesz vallásuk imázsának egy olyan térségben, ahol a buddhizmus, a hinduizmus és az iszlám sokkal beágyazottabb. India, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Dél-Korea és Thaiföld keresztényei vagy tiltakoztak a film bemutatása ellen vagy aggodalmukat fejezték ki. Indiában egy-két nappal elhalasztották a film bemutatását, a thaiföldi cenzorok viszont elutasították a film utolsó tíz percének átszabását.

Dan Brown sikerkönyve 2003 márciusában jelent meg, és azóta világszerte 60 millió példányban kelt el. A film bemutatójának közeledtével még magasabbra szökött az eladott könyvek példányszáma, s a kiadó Random House szerint a következő hónapokban még nagyobb lesz a kereslet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik