Élet-Stílus

Kihalás fenyegeti a világ nyelveinek több mint a felét

A kihalás veszélye fenyegeti ebben az évszázadban a világon beszélt hatezer nyelvnek több mint a felét - figyelmeztetett kedden az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete (UNESCO) az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából.

Macuura Koicsiro, az UNESCO főigazgatója az évforduló alkalmából a szervezet párizsi székházában rendezett konferencián azt hangoztatta, hogy a nyelv szorosan kötődik a személyiséghez. Egy nyelv kihalásával pedig egy világlátás el tűnik – tette hozzá. A világon átlagosan kéthetente kihal egy nyelv.

Muszan bin Dzsafar bin Hasszán, az UNESCO közgyűlésének elnöke a – nyelvi sokszínűségről és az amerikai, afrikai vagy ázsiai “kis nyelvek” megőrzésének nehézségeiről rendezett – konferencián hozzátette: nem szükségszerű, hogy az ilyen nyelvek eltűnjenek más nyelvek térnyerése miatt, élő és a nagy nyelvek mellett létező más kifejezési eszközöket kell létrehozni belőlük. A főtitkár mindazonáltal elismerte, hogy nehéz szembenézni a globalizáció áradatával, amely az angol nyelvet – az angolszász tömegkultúra, a filmek és a zene révén – egyeduralkodó helyzetbe hozza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik