Élet-Stílus

Afrikában is megjelent a madárinfluenza

A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 jelű vírusát mutatták ki nigériai baromfitelepeken, ami a vírus első afrikai megjelenésének számít – jelentette be szerdán a párizsi székhelyű Állategészségügyi Világszervezet (OIE).

A vírust a Nigéria északi részén fekvő Kaduna szövetségi államban, egy Jaji nevű faluban mutatták ki elhullott baromfiban. A H5N1 vírust és annak erősen patogén jellegét az OIE padovai laboratóriumában azonosították, illetve állapították meg. A laboratórium tovább vizsgálja a vírus genetikai összetételét, azt hogy mennyiben azonos a másutt ismert H5N1 vírussal. A nigériai hatóságok azonnal elrendelték a telep állományának megsemmisítését, és a térség köré egészségügyi kordont vontak.

A szervezet közölte: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) együtt közösen kidolgozza, hogy milyen intézkedéseket hozzanak a vírus afrikai megjelenésére válaszul. Szakértők egy csoportját küldik a nigériai falu térségébe.

Egészségügyi szakértők már korábban is féltek attól, hogy a madárinfluenza halálos változata eljut Afrika szegény és a központi hatóságok ellenőrzése alól jórészt kicsúszó részeire, ahol sokan nevelnek baromfit saját célra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik