Belföld

Vona nem Simicskával verné Orbánt

Szerinte a Jobbik soha nem volt antiszemita, cigányellenes, rasszista párt.

A pártelnök az atv.hu-nak adott gigainterjúban azt mondja, sem veszprémi képviselőjelöltként nem számít Simicska Lajosra, sem abban, hogy valami terhelő „adu ászt” ad Orbán Viktor ellen, és bár imádja a hózentrógert, csak azért nem hord, mert az a vállalkozó “védjegye”.

Simicska Lajosról készült pár kép az elmúlt huszonhét évben, és azokon szinte majdnem mindenhol hózentrógert láttam rajta. Jelen pillanatban amúgy is arról szól a Fidesz-média nagy része, hogy vagy Soros György vagy Simicska Lajos vette meg a Jobbikot. Nem kívánom az ilyen jellegű sztereotípiákat meg hazugságokat tovább erősíteni egy hózentrógerrel, ennyire szimpla és ennyire profán oka van.

Ezt követően komolyra fordítaná a szót. Azt mondja, a Fidesz 2010-es plakátügye az elmúlt 27 év legnagyobb politikai botránya és bár kétszer beszélt Simicska Lajossal, egyszer sem hallott olyat, hogy

ő bármilyen eszközt bevetne Orbán Viktor megbuktatására! Az nyilvánvaló, hogy érdekelt a kormányváltásban. Másrészt, ennek az esélyét a Jobbikban látja. Azt, hogy konkrétan mit gondol, nem tudom. Én nem vagyok Simicska Lajos szóvivője. (…) Simicska Lajos egyértelművé tette néhány interjúban már a maga politikai álláspontját, és amit én ebből kiolvastam, az nagyjából két dologban foglalható össze: egyrészt úgy érzi, hogy felelőssége van ennek a rendszernek a lebontásában, hiszen szerepe volt ennek a rendszernek a felépítésében is.

Orbán hálójában

A Jobbik elnöke ugyanakkor rögtön hozzáteszi, hogy Magyarországon már nem Simicska a korrupció központi szereplője, hanem a kormányfő.

Maga Orbán Viktor a pókháló közepén lévő pók, aki Mészáros Lőrincen (a legnépszerűtlenebb magyar közszereplőn – a szerk.) keresztül, Tiborcz úron keresztül elfoglalja az országot.

Azzal egyetért, hogy Simicskának komoly a felelőssége abban, hogy a rendszer fölépült és ilyen fullasztóvá vált. Bár a liberális demokráciával neki is vannak problémái, de – a miniszterelnökkel ellentétben – ő nem tagadja a demokráciát.

Amit Orbán illiberális demokráciának hív, az már magának a demokráciának, a demokratikus intézményeknek a tagadását jelenti. Egy látszatdemokrácia, maximum. Amiről itt beszélünk, az az épülő diktatúrának az Orbán Viktor-féle, kicsit nemzetiszín szalagba csomagolt verziója.  A varangyos béka mellé, amit Orbán le akar velünk nyeletni, hozzáönt egy kis málnaszörpöt.

Ezt követően szóba kerül a bérunió és az EU, amit a Jobbik alapító nyilatkozata még mindig elutasít, de ez – szerinte – nem jelenti azt, hogy nem az Európai Unióban van Magyarország helye.

Fidesz-Jobbik “helycsere”

Van azonban ennél meglepőbb is, például az, amikor Vona Gábor nem zárja ki, hogy Cserdi roma polgármesterét, Bogdán Lászlót a Jobbik választási plakátjára az ásotthalmi, ózdi polgármester mellé tennék.

Cserdi polgármesterének a korábbi nyilatkozatait olvastam és azt éreztem, hogy komoly fenntartásai vannak a Jobbikkal kapcsolatban. Én nyitott lennék arra, hogy például vele párbeszédet is kezdjünk. Ha szóba sem állunk egymással, megoldást sem fogunk találni.

Vona Gábor hosszan bizonygatja, hogy a Jobbik nem antiszemita, cigányellenes, rasszista párt és tagadja, hogy az általuk javasolt iskolázottsági cenzusnak bármilyen etnikai alapja lenne. Azt ugyanakkor elismeri, hogy sokat változott a Jobbik, rétegpártból néppárttá vált, aminek ő volt a motorja. Ha lenne miért, megkövetné a nyugdíjasokat, ahogy kész megtenni ezt, ha bárkit megbántott a cigányságból, a zsidóságból az a “néhány rossz mondat és félrecsúszott folyamat”, amit ők csak problémaként, építő szándékkal vetettek fel. Szóba kerül ugyan Érpatak, Ásotthalom, a Betyársereg, de Vona szerint a Soros-plakátok a Fideszt leplezték le.

Jeszenszky: Orbán a széljobbos szavazatokra hajt
A Fidesz veheti át a Jobbik szerepét a politikai palettán.

A Fidesz médiabirodalma mindig a Jobbikot antiszemitázza, de nem a Jobbik plakátolta tele az országot Soros Györggyel. Az én véleményem szerint Soros György nem más, mint Orbán Viktor egykori tanítója és mecénása, aki sajnos ma is egy komoly befolyással bíró pénzember és országok sorsába igyekszik beavatkozni.

A Jobbik elnöke azt mondja, pártját az sem befolyásolná, ha Simicska Lajos a ’18-as választás előtt kibékülne Orbánnal, mert egyre tisztább a tét, hogy vagy marad a kormány, vagy a Jobbik legyőzi és elszámoltatja a Fideszt. Nem számít Orbán-buktató dokumentumra, információra a vállalkozótól, de ha lesz bármi terhelő a kezében, azt nyilvánosságra hozza.

De Orbánt nem aduászokkal kell megbuktatni, hanem azzal, hogy megértetjük az emberek többségével, hogy az országot rögeszmék helyett a józanész kell, hogy irányítsa.

Vona azt mondja, olyan kormány kell, amely nem uralkodik, változás nélkül nagyon keserű lesz az ébredés, a Jobbik be tudná bizonyítani, hogy tisztességesen is lehet vezetni egy országot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik