Belföld

Egyszer hallgatták ki eddig a BKK-nak segítő fiút

Egyszer hallgatta ki eddig a rendőrség azt 18 éves fiút, aki ellen azért folyik eljárás, mert a BKK online jegyértékesítési felületén keresztül 50 forintért vett bérletet. Akkor – ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt – információs rendszer vagy adat elleni bűntett megalapozott gyanúját közölték vele, ennek a büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés.

Ezt kérdésünkre most ismét megerősítette az illetékes főügyészség és a rendőrség. Azért küldünk megkeresést a hatóságoknak, mert a Magyar Idők pénteken arról írt, hogy a fiú akár nyolc évet is kaphat, mivel a BKK közérdekű üzemnek tekinthető.

Tudni akartuk, hogy változott-e időközben a bűncselekmény minősítése, de a hatóságok válaszából egyértelműen kiderül, hogy nem, vagyis – ha a későbbiekben bűnösnek találják abban, amivel jelenleg gyanúsítják – három év a legtöbb, amit kiszabhatnak rá.Bővebb tájékoztatást – tekintettel a nyomozás érdekeire – továbbra sem adhattak.

Mint ismert, a fiú – miután a valós ár töredékéért megvette a bérletet – értesítette a BKK-t, hogy a rendszer könnyedén kijátszható. Választ nem kapott, ám a T-Systems feljelentette, a rendőrség pedig előállította. A fiatal az RTL Híradónak azt mondta, a rendőrök „házkutatással érkeztek, de később rabosították is.” A T-Systems vezérigazgatója másnap bocsánatot kért. 

A rendőrség kezdetben arról tájékoztatott, hogy a fiú ügyében „a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt” nyomoz, ám később a 24.hu az illetékes főügyészségtől megtudta, hogy valójában bűntett elkövetésért kell felelnie. Nem mindegy: vétségért kettő, bűntettért ebben az esetben három év szabadságvesztés szabható ki – de nem nyolc.

A BKK-botrány azóta is csak dagad, ahogy arról a 24.hu kedden beszámolt, több mint háromezer ember adatai kerültek a birtokunkba: nevek, e-mail címek, személyiigazolvány-számok. A napokban újabb adatbázis érkezett szerkesztőségünkhöz, amely forrásunk állítása szerint több mint 5 ezer ember adatait tartalmazza, a Mol Bubi aktív szerződéseinek egy részét. Hűtlen kezelés miatt pedig nyomozás indult az e-jegyrendszer ügyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik