Belföld

Bányászok perelik az elégedetleneket lesöpredékező orosz hivatalnokot

Az állami közvéleménykutató vezére szerint nem szereti a hazáját, aki nem szereti Putyint.

Gukovi szénbányászok perelték be az állami hátterű orosz közvéleménykutató, a VCIOM vezetőjét, aki söpredéknek nevezte azokat, akik nem értenek egyet Vlagyimir Putyinnal.

Nem Valerij Fjodorov volt az első, aki ezt a szót használta – épp arról kérdezték egy június végi interjúban, hogy mit szól ahhoz, hogy az orosz állami tévé első számú propagandistája, Vlagyimir Szolovjov azt mondta, az ellenzéki tüntetők „két százaléknyi söpredéke” az orosz népességnek.

Fjodorov erre azt válaszolta, hogy jóval több, mint két százalékot tesz ki ez a „söpredék”, majd megtetézte azzal, hogy a tiltakozók „nem szeretik a hazánkat, nem akarják jobbá tenni, de mindig készen állnak, hogy kritizáljanak és tüntessenek, okkal vagy anélkül”. Hozzátette, hogy „ezek az emberek, akik valójában 15 százaléka az orosz társadalomnak, mindenáron negatívan állnak Vlagyimir Putyin cselekedeteihez, a rendszeréhez és részben a személyéhez”.

A szénbányászok Nyikolaj Mironovval, a Gazdasági és Politikai Reformok Központjának vezetőjével együtt keresetet nyújtottak be Fjodorov ellen, azt állítva, hogy megjegyzéseivel nyilvánosan megsértette őket. Ugyancsak nyilvános bocsánatkérést várnak a közvéleménykutató intézet vezetőjétől. Szerintük Fjodorov szavai az orosz vezetés tipikus hozzáállását, az ellenfelekkel való párbeszéd elutasítását tükrözik.

A perelő bányászok a rosztovi régióban működő KingCoal bányászati vállalat dolgozói. Munkaadójuk csődeljárás alatt áll, és másfélmilliárd forintnyi bérükkel tartozik, ami miatt több tiltakozó akciót szerveztek. Tavaly decemberben rendőrök tartóztatták le őket, amikor Moszkvában akartak tüntetni.

A bányászok mellett kiálló Nyikolaj Mironov azt nyilatkozta: azt remélik, hogy a perrel felhívják a közvélemény figyelmét a társadalmi problémákra. Hozzátette, hogy a bányászok számára óriási sértés, amit Fjodorov mondott. „Még most sem kapták meg, ami törvény szerint járna nekik, és egyszercsak kiderül, hogy aki tiltakozik és elégedetlen Putyin uralmával, az söpredék, és nem szereti a hazáját” – fejtette ki Mironov. (The Moscow Times)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik