Tech
Handsome worried man working on laptop computer sitting on stairs outside corporate building

Az oroszok betiltják az anonim proxyt és VPN-t

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 07. 21. 15:00

Az orosz parlament alsóháza (duma) pénteken törvényjavaslatot fogadott el a hatósági megfigyelés elkerülésére alkalmas virtuális magánhálózatok (Virtual Private Network – VPN) és az anonim proxyk használatának betiltására a szélsőséges online tartalmak terjedésére hivatkozva.

A javaslat arra kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy blokkolják a VPN szolgáltatásokat nyújtó honlapokat. Oroszországban sokan használnak VPN-szolgáltatót, hogy külföldi szerveren keresztül érhessenek el hatóságilag zárolt tartalmakat az interneten. Indítványozói szerint a törvényjavaslattal hatékonyabban gátat lehet szabni a szélsőséges online tartalmak terjedésének. Hatálybalépéséhez még az orosz felsőháznak is jóvá kell hagynia a szabályozást, valamint még az államfőnek is alá kell írnia.

Oroszországban az utóbbi években a hatóságok egyre korlátozták az internet szabadságát, például egyebek mellett arra akarják kötelezni az internetszolgáltatókat, hogy a felhasználók adatait oroszországi szervereken tárolják.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.