Belföld
Tompa, 2016. szeptember 21.
Rendőrök és katonák járőröznek a tranzitzónánál 2016. szeptember 21-én a tompai határátkelőhelyen, ahol sajtótájékoztatót tartottak az október 2-ai népszavazásról, valamint a határátkelőn zajló munkáról.
MTI fotó: Ujvári Sándor

Szándékosan keresi a kormány a konfliktust „Brüsszellel”

24.hu
24.hu

2017. 05. 05. 08:07

Átverhették az uniós biztost, amikor konstruktív tárgyalást ígértek neki.
Korábban a témában:

Úgy tűnik, a magyar kormány tudatosan keresi a konfliktust az uniós intézményekkel a menedékkérők ügyében – derül ki a 444 cikkéből. A portál emlékeztet: a kabinet felmondta a további tárgyalásokat az Európai Bizottság migrációs főigazgatóságával a tranzitzónák ügyében, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda szerdán közölte, hogy nem kívánnak változtatni a bevándorlásügyi szabályokon, és ha a „brüsszeli bizottság” jogi eljárást indít, készen állnak a jogi vita megvívására.

Kedden még nem mondták, hogy szerdán már nem akarnak tárgyalni

Még március elején született meg az a magyar törvény, ami alapján minden 14 évnél idősebb menedékkérőt be kell zárni a szerb határon lévő tranzitzónákba. Az uniós szabályok szerint azonban senki nem tartható őrizetben kizárólag azon az alapon, hogy nemzetközi védelmet kér. A migrációért felelős uniós biztos, Dimitrisz Avramopulosz ezután megállapodott a magyar kormánnyal abban, hogy felállítanak egy munkacsoportot, amely tisztázza, mit lehetne tenni – ez a munkacsoport kedden ülésezett utoljára, a tanácskozáson a bizottság emberei előadták, milyen módosításokkal lehet a törvényt az uniós joggal összehangolni.

A magyar kormány tárgyalói ekkor még nem jelezték, hogy véget vetnének az egyeztetésnek, az csak a szerdai közleményből derült ki a bizottság számára. A keddi tárgyaláson azt a korábban felvetett engedményt sem vette elő a magyar fél, hogy a 14-18 év közötti menedékkérőket nem a tranzitzónában helyeznék el, ha vállalják, hogy DNS-vizsgálattal igazolják életkorukat. Erről az Index azt írta: a javaslatot blöffnek szánhatták, a DNS-vizsgálat költséges és egyáltalán nem megbízható.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó szerdán arról beszélt, hogy a tárgyalásokon kiderült, hogy az Európai Bizottság számára a szerb határra épített kerítés elfogadhatatlan. Csakhogy a bizottság a kerítést jogi szempontból soha nem támadta, és a 444 brüsszeli forrásai szerint fel sem hozták a munkacsoportban.

Lehet majd megint migránsozni

Miközben a bizottság öt nagy jogsértést is talált a magyar törvényben, a kötelezettségszegési eljárás megindítása helyett inkább tárgyalni igyekeztek. Avramopulosz biztost viszont átverhették a vele tárgyaló magyar miniszterek, Pintér Sándor és Trócsányi László azzal, hogy konstruktív tárgyalást ígértek neki, miközben a szerdai közleményből kiderült: a magyar kormány egy tapodtat sem enged, így tárgyalni sincs miről.

Annak, hogy a kormány látszólag teljesen tudatosan szembemegy az uniós joggal, az lehet a politikai hozadéka, hogy fel tudnak mutatni egy valódi konfliktust az Európai Bizottsággal. Ha a tranzitzónás törvény ellen elindul a kötelezettségszegési eljárás, a kormány újra előveheti, hogy „illegális migránsokat” akarnak ide telepíteni, noha az uniós jog pont azért nem engedi ezeknek az embereknek a bezárását, mert semmi illegálisat nem tesznek azzal, hogy a nemzetközi jog adta lehetőségükkel élve menedéket kérnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.