Belföld

Rögzítették a tranzitzónák működésének rendjét és a tranzitzónában tartózkodás szabályait

24.hu
24.hu

2017. 03. 23. 14:57

Korábban a témában:

Megjelent a Magyar Közlöny csütörtöki számában az a belügyminiszteri rendelet, amely rögzíti a tranzitzónák működésének rendjét és a tranzitzónában tartózkodás szabályait. A rendelettel kiegészítik a menekültügy szervezeti rendszeréről szóló IRM-rendeletet, és rögzítik benne a tranzitzónákra vonatkozó szabályokat. Eszerint a tranzitzóna napi huszonnégy órában folyamatosan működik, a területére látogató a menekültügyi hatóság engedélyével léphet be, és a belépőnek be kell tartani a házirendet és eleget kell tennie a menekültügyi hatóság munkatársai utasításainak.

A rendelet rögzíti, hogy a tranzitzónában elhelyezett ruházatát és csomagját a beléptetés előtt át kell vizsgálni, és hogy a belépőt a beléptetését követően haladéktalanul tájékoztatni kell jogairól és kötelezettségeiről az anyanyelvén vagy az általa értett más nyelven. A házirendet a tranzitzónában jól látható helyen – legalább öt nyelven, köztük angol és francia nyelven – ki kell függeszteni.

A tranzitzónában egészségügyi szolgálat és – napi huszonnégy órában – szociális szolgálat működik, amely különös figyelmet fordít a különleges bánásmódot igénylők ellátására. A tranzitzónában elhelyezettek számára – az életkort és egészségi állapotot figyelembe véve – biztosítani kell a fekvőhelyet, az ágyfelszerelést és az ágyneműt, a tisztasági csomagot, a személyes holmik elhelyezésére zárható tárolót, a folyamatos melegvíz-szolgáltatást és a WC használatának lehetőségét, a tömegtájékoztatási és távközlési eszközökhöz való hozzáférést.

Emellett biztosítani kell a rendelkezésre álló művelődési és sportolási lehetőségek igénybevételét, a szabadidő hasznos eltöltését lehetővé tevő programokban való részvételt, a vallásgyakorlásra alkalmas (ökumenikus) helyiséget, valamint a napi háromszori – 14 év alatti kiskorúak esetében napi ötszöri – étkezést. Várandós és kisgyermekes anyának, valamint 14 év alatti kiskorúnak naponta tejterméket és gyümölcsöt kell biztosítani.

A rendelet meghatározza a tranzitzónák házirendjét is. A rendelet a határőrizeti területen lefolytatott eljárás szigorításával kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2017. évi XX. törvénnyel egyidejűleg lép hatályba.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.