Belföld

Rögzítették a tranzitzónák működésének rendjét és a tranzitzónában tartózkodás szabályait

24.hu
24.hu

2017. 03. 23. 14:57

Korábban a témában:

Megjelent a Magyar Közlöny csütörtöki számában az a belügyminiszteri rendelet, amely rögzíti a tranzitzónák működésének rendjét és a tranzitzónában tartózkodás szabályait. A rendelettel kiegészítik a menekültügy szervezeti rendszeréről szóló IRM-rendeletet, és rögzítik benne a tranzitzónákra vonatkozó szabályokat. Eszerint a tranzitzóna napi huszonnégy órában folyamatosan működik, a területére látogató a menekültügyi hatóság engedélyével léphet be, és a belépőnek be kell tartani a házirendet és eleget kell tennie a menekültügyi hatóság munkatársai utasításainak.

A rendelet rögzíti, hogy a tranzitzónában elhelyezett ruházatát és csomagját a beléptetés előtt át kell vizsgálni, és hogy a belépőt a beléptetését követően haladéktalanul tájékoztatni kell jogairól és kötelezettségeiről az anyanyelvén vagy az általa értett más nyelven. A házirendet a tranzitzónában jól látható helyen – legalább öt nyelven, köztük angol és francia nyelven – ki kell függeszteni.

A tranzitzónában egészségügyi szolgálat és – napi huszonnégy órában – szociális szolgálat működik, amely különös figyelmet fordít a különleges bánásmódot igénylők ellátására. A tranzitzónában elhelyezettek számára – az életkort és egészségi állapotot figyelembe véve – biztosítani kell a fekvőhelyet, az ágyfelszerelést és az ágyneműt, a tisztasági csomagot, a személyes holmik elhelyezésére zárható tárolót, a folyamatos melegvíz-szolgáltatást és a WC használatának lehetőségét, a tömegtájékoztatási és távközlési eszközökhöz való hozzáférést.

Emellett biztosítani kell a rendelkezésre álló művelődési és sportolási lehetőségek igénybevételét, a szabadidő hasznos eltöltését lehetővé tevő programokban való részvételt, a vallásgyakorlásra alkalmas (ökumenikus) helyiséget, valamint a napi háromszori – 14 év alatti kiskorúak esetében napi ötszöri – étkezést. Várandós és kisgyermekes anyának, valamint 14 év alatti kiskorúnak naponta tejterméket és gyümölcsöt kell biztosítani.

A rendelet meghatározza a tranzitzónák házirendjét is. A rendelet a határőrizeti területen lefolytatott eljárás szigorításával kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2017. évi XX. törvénnyel egyidejűleg lép hatályba.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.