A következő élő közvetítés része Lázár a CEU-ról: Azt javasoljuk, mindenki higgadjon le

Lázár János: Siralmas, hogy 28 külföldi egyetemből 27 problémás

Lázár János elmondta, tavaly 28 intézmény vizsgálatát kezdték meg. A jelentés alapján az EMMI a törvényesség visszaállítását kezdeményezte.

A döntést jelentős hisztéria követte, a Stratégiai Kabinetben nyugodt volt a hangulat, nem merült fel a jelenlévőkben, hogy politikai problémákat okozó előterjesztés lenne. Azért nem, mert az Oktatási Hivatal minden öt évben folytat ellenőrzést, és azt próbálja felmérni, hogy a külföldi egyetemek milyen képzést nyújtanak Magyarországon és betartják-e azt, amit ígérnek, vagy becsapják a hallgatókat, esetleg versenyelőnyre tesznek szert a többi egyetemmel szemben.

Azt javasolják, hogy a következő években Magyarországon csak olyan külföldi egyetem működhessen, amely működését a származási ország és Magyarország nemzetközi szerződése biztosítja. Szeretnék megismerni a származási hely szerinti ország álláspontját, az is fontos, hogy államilag elismert egyetem legyen abban az országban is, ahonnan származik.

Lázár nem látja, hogy ebben mely pont lenne az, amely politikailag érzékeny, mert amikor egy külföldi egyetem megkezdi Magyarországon a működését, az a magyar állam felelőssége is. Az államnak garancia kell rá, hogy a kapott papírral nem csapják be a hallgatókat.

Siralmas, hogy a 28 vizsgált egyetemből 27 problémás. Vannak, akik effektíve nem végeznek tevékenységet.

Egy olyan felsőoktatási intézmény van, ami minden elvárásnak megfelelt. Egy olyan egyetem, amely magát liberális egyetemként hirdeti. Az egyetem tavaly Csányi Sándort választotta díszdoktorrá.

Lázár szerint minden külföldi egyetem számíthat rá, hogy fair, korrekt módon fogja megvizsgálni a kérelmét. Semmi mást sem szeretnének elérni, csak hogy mindenki tartsa be a játékszabályokat. Mivel a magyar törvények Magyarországon mindenkire vonatkoznak, ezért azokat be kell tartani.

Azt javasoljuk, hogy mindenki higgadjon le. Palkovics László a nap 24 órájában várja a megkereséseket.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik