Belföld

Honvédkórház orvos igazgatója: beszélgettem a sérültekkel, megrázó volt

Leszállt Budapesten a két súlyos sérültet szállító veronai gép, ami két magyar sérültet hozott. Őket is a Honvéd kórház fogadja, mentőhelikoptert küldtek értük Ferihegyre.

Az intézmény készen áll az ellátásukra, a sérültek ellátása a megszokott protokoll szerint történik majd, de a szakorvosokon kívül jelen lesznek pszichológusok is.

A Honvédkórház sajtótájékoztatóján Dr. Tamás Róbert az MH Egészségügyi Központ, Honvédkórház orvos igazgatója először is részvétüket nyilvánította ki. Elmondta, beszélgetett a két sérülttel, megrázó volt. Hozzátette, felkészültek a betegek fogadására, voltak olyan kollégái, akik szabadságról mentek be. A nemrég megérkező két súlyos sérültről elmondta, vizsgálatuk folyamatban van, tartották a kapcsolatot a kinti kollégákkal.

Stabil állapotban vannak, kommunikálnak, pszichológus foglakozik velük. A megérkezett sérültek 50-60 év közöttiek, egy férfi és egy nő.

Elmondta azt is, a harmadik sérült is átlépte a határt. Neki főleg végtag- és égési sérülései vannak, ő valószínűleg este érkezik. Közben már ő is megérkezett,

a harmadik sérült egy 30 év körüli férfi, akinél csonttörést, szalagsérülést és kisfokú égési sérülést állapítottak meg, de állapota stabil.

A baleset negyedik súlyos sérültje mégsem mentőautóval, hanem szintén légi úton érkezik majd, várhatóan a hétfő délelőtt. Neki koponyasérülése van, klinikai állapota nem romlott, de változtak az eredményei, ezért úgy döntöttek, még egy napig megfigyelik Olaszországban.

Utókezelés

Hosszú pszichológiai utókezelést kapnak a péntek éjjeli veronai busztragédia túlélői a poszttraumás stressz kivédése érdekében – mondta Adányi László, a  Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi programvezetője vasárnap, még Olaszországból nyilatkozva az M1-nek.

A programvezető elmondta, egyesületük két kiképzett pszichológusa szinte minden gyerekkel fel tudta venni a kapcsolat Verona melletti ideiglenes szállásukon, egy másik munkatársuk pedig már budapesti iskolájukban, a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban is megkezdte a segítségnyújtást.

Adányi László megjegyezte, a gyerekek nem szívesen beszéltek a katasztrófáról, amelynek idején nagy részük ébren sem volt.

Tóth Gábor, a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója az M1-en azt mondta, a diákok és a tantestület is nagyon nehéz időszak elé néz, amiben jelenleg 17 pszichológus segíti őket.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik