Élő Nagyvilág

Lengyelország területét csorbító orosz védelmi övezet létrehozásával fenyeget Medvegyev

MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszej Nyilkolszkij
MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszej Nyilkolszkij

Az orosz-ukrán háború pénteki eseményeiről itt számoltunk be.

Tízezer ukránt menekítettek ki Harkivból

A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.

Hozzátette, hogy éjjel két újabb orosz áttörési kísérletet vertek vissza. Előzőleg azonban az orosz erők több kilométernyit haladtak előre a frontvonalnál.

Szinyehubov úgy ítélte meg, hogy az ukrán erők egyelőre ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AFP francia hírügynökségnek szombaton úgy nyilatkozott, hogy a térségben egy hete indított orosz támadás egy újabb átfogó hadművelet kezdete lehet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont pénteken azt mondta, hogy Oroszország „mai állás szerint” nem tervezi Harkiv elfoglalását, a térségben zajló orosz hadművelet célja egy ütközőzóna létrehozása a közelben fekvő orosz régiók védelmében.

(MTI)

Zelenszkij: Ukrajna csak a szükséges légvédelmi képesség negyedével rendelkezik 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AFP-nek adott interjút pénteken, amiben arról beszélt, hogy Ukrajnának az orosz támadások megfelelő visszaveréséhez szükséges légvédelmi képesség mindössze 25 százaléka áll rendelkezésre.

A Kyiv Independent által szemlézett interjú szerint Kijev újabb légvédelmi rendszerek küldésére szólította fel partnereit, mivel Oroszország fokozza az ukrán lakossági központok és infrastruktúra elleni csapásokat. Zelenszkij korábban mondta, hogy Ukrajnának 25 Patriot rendszerre vagy megfelelőjükre lenne szüksége az ország védelméhez.

Továbbá Ukrajnának több mint száz fejlett repülőgépre – köztük F-16-os vadászrepülőgépekre – is szüksége van az orosz légierő ellensúlyozására – mondta az elnök az AFP-nek .

Ami a repülőgépeket illeti, ezt nyíltan mondom, hogy Oroszországnak ne legyen légi fölénye, a flottánknak 120-130 modern repülőgéppel kellene rendelkeznie

– mondta Zelenszkij.

Közölte, Ukrajna két további Patriot légvédelmi rendszerrel megakadályozhatja, hogy Oroszország elfoglalja Harkiv városát. Az orosz erők május 10-én újabb offenzív hadműveleteket indítottak Harkiv megye északi részén, súlyos támadásoknak téve ki a régió számos határ menti települését.

Ukrajna 13 orosz drón kilövéséről tett jelentést

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka szerint a légvédelem lelőtt 13 Shahed típusú drónt, amelyeket egy orosz támadás során indítottak május 18-án éjjel – írja a Kyiv Independent.

A drónokat a hírek szerint az Azovi-tenger partján fekvő Primorsko-Akhtarsk orosz kikötővárosból és az orosz Kurszk megyéből indították.

Az ukrán fegyveres erők rakétaegységei és az ukrán légierő mobil tűzoltócsoportjai Harkiv, Poltava, Vinnicja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyék felett feltartóztatták a drónokat – közölte a légierő reggeli frissítésében.

Tizenötezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 7331-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7803-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

Közleményük szerint a beléptetettek közül a rendőrség 104 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Lengyelországot fenyegeti Medvegyev

Keményhangú fenyegetést címzett Lengyelországnak Dmitrij Medvegyev az orosz nemzetbiztonsági bizottság elnökhelyettese (Oroszország korábbi elnöke). Telegram csatornáján lényegében Lengyelország területét csorbító, orosz védelmi övezet kialakításával fenyegetőzött, amennyiben a nagy hatótávolságú fegyverek érkeznek Ukrajnába.

Úgy tűnik, a debil NATO-stratégák tényleg azt akarják, hogy egész Ukrajna orosz ellenőrzés alá kerüljön. Épp ezért adnak a banderista hatalomnak mind több nagy hatótávolságú fegyvert

– írta.

Medvegyev bár szélsőségesen kemény, és harcias üzeneteiről híres, NATO-tagországot így még nem fenyegetett. Mint írta, szerinte Oroszország kénytelen lesz még nagyobb védelmi övezetet kialakítani Oroszország határainál, hogy ezekkel a fegyverekkel ne érhesse el Ukrajna Oroszországot.  Medvegyev szerint, ha Ukrajna nyugati támogatása folytatódik, akkor „az egészséges övezet valahol a lengyel határnál lesz. Vagy magában Lengyelországban, ami már tényleg veszélyes.”

A volt elnök az 550-650 kilométeres hatótávolságú Storm Shadow/SCALP-EG rakétákról írt, amelyek hatótávolságából számolta ki, hogy Lengyelországba telepítené az esetleges védelmi zónát.

Olvasói sztorik