Belföld

Guruló adóforintok: Matolcsy és az ügyészség is kapott egy pofont

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 12. 08. 11:25

A bíróság nem jogerősen elutasította, hogy kötelezzék az újságírót, fedje fel informátorát.

Mint korábban megírtuk, rendőrségi ügy lett, hogy egy újságíró az adóforintok elköltését firtatta. A Figyelő szerint annyi történt, hogy megírták az igazságot az MKB megvételéről, a jegybank mégis büntetőfeljelentést tett. Ismeretlen tettes ellen, üzleti titok megsértése miatt. A rendőrség kihallgatta a cikkek szerzőjét, próbálta megtudni, milyen forrásokra támaszkodott.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nem jogerős végzésével elutasította az ügyész indítványát, hogy kötelezzék az újságírót, fedje fel informátorát. A rendőrség őt kihallgatta, de megtagadta a vallomástételt megtagadta. Bár a büntetőeljárási törvény lehetővé tenné, hogy ilyenkor  kötelezzék az újságírót informátora kiadására, de a bíróságnak

ebben az ügyben egy alapjog, a sajtószabadság korlátozhatósága körében kellett állást foglalnia.

A döntésnél vizsgálták a vonatkozó nemzetközi egyezményeket, a magyar jogszabályokat, az Alkotmánybíróság gyakorlatát, amely az Európai Emberi Jogi Bíróság esetjogával összhangban, csak kivételes esetben tartja kötelezhetőnek az újságírót forrása felfedésére.

A bíróság szerint a nyomozati iratokból pontosan megállapítható, hogy az üzleti titkot tartalmazó levélhez ki fért hozzá, de közülük a nyomozó hatóság még senkit nem hallgatott meg, kísérletet sem tett más személyi bizonyíték beszerzésére.

A bűncselekmény elkövetőjének felderítése során az ő meghallgatásuk nem mellőzhető, különösen. ha az eddig egyetlen kihallgatott tanút alapjog korlátozásra kívánja kötelezni a nyomozó hatóság.

A nyomozati iratok között nem állt rendelkezésére szakértői vélemény arról, hogy az üzleti titok megsértése valóban veszélyeztette a bankrendszer biztonságát és akár bankpánikot is okozhatott volna, így a bíróság a döntésekor csak köztudomású tényekre támaszkodott.

A bíróságnak nincsen tudomása arról, hogy 2015-ben, különösen az újságcikk megjelenése után az MKB Bank Zrt. fizetőképességébe vetett bizalom megrendült volna, a bank ügyfelei tömegesen próbálták volna betétjeiket, befektetéseiket kivenni a bankból. Az ügyészség nem támasztotta alá kellő megalapozottsággal, miért kellene egy alapjogot korlátozni, és a bíróság nem talált olyan jelentős közérdeket sem, amely felülírná a sajtószabadságot, a cselekmény súlyát pedig nem ítélte olyan jelentősnek, amely igazolná a forrás felfedésére való kötelezést.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.