Gazdaság
Budapest, 2016. január 27.
Az MKB Bank márvány cégtáblája a központi székháza kovácsoltvas bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében, a Váci utca 38-ban.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Elárulta az MKB vezérigazgatója, kik veszik meg a bankot

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 03. 30. 21:32

Többségében magyar tulajdonba kerül a pénzintézet, emellett indiai és kínai magánbefektetők szállnak be egy luxemburgi befektetési alapon keresztül.

Magyar és külföldi tőkealapokból álló konzorciumnak adják el az MKB Bankot, a többségi rész magyar tulajdonban lesz – mondta a Reutersnek Balog Ádám, a pénzintézet vezérigazgatója. Jelenleg az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának jóváhagyására várnak – tette hozzá.

Az MKB tavaly került a Magyar Nemzeti Bank irányítása alá, azután, hogy az Orbán-kormány 2014-ben 55 millió euróért megvásárolta a német tulajdonostól. Emlékeztetnek: a bankvásárlás az egyik kulcsfontosságú eleme volt Orbán Viktor stratégiájának, melyben magyar tulajdonba akarta vonni az országban működő bankok több mint felét. A bankot azóta megszabadították a rossz hitelektől, és tavaly az Európai Bizottság is rábólintott az átalakítási tervekre.

Balog elmondta: a részvények 40-50 százalékát a Metis nevű magyar magántőkealap veszi meg. Nem árulta el, hogy kik állnak a tőkealap mögött, de azt mondta: a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványok nem érintettek benne. A Metist nemrég alapították 100 millió euró jegyzett tőkével – derült ki a mögötte álló Minerva Alapkezelő szerdai közleményéből.

Ugyancsak 40-50 százalékát veszi meg a részvényeknek a luxemburgi székhelyű Blue Robin Investments SCA, amely mögött Balog közlése szerint indiai és kínai magánbefektetők állnak. Nagyjából tíz százalékot pedig a magyar Pannónia nyugdíjalap venne meg.

A Reuters egyik befektetőt sem tudta elérni.

Balog Ádám nem árulta el, hogy mennyiért adják el a bankot, de azt közölte: még ketten voltak versenyben a pénzintézetért. A másik két ajánlattevőt nem nevezte meg, de annyit elmondott róluk, hogy a pénzügyi szektorra szakosodott magántőkealapokról van szó. A nyertes konzorcium adta a legjobb árajánlatot.

Az MKB vezérigazgatója elmondta: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is felvette a kapcsolatot minden lehetséges vásárlóval, és még nem kizárt, hogy ők is beszállnak.

Balog elárulta: az MKB 2015-ben veszteséges volt, de idén már 5-10 milliárd forint nyereséget termelhet. „Ha előretekintek a következő három-öt évre, a cél az, hogy bekerüljünk a három legnagyobb magyar bank közé” – mondta. Azt is szeretnék, ha 2019-ben bevezetnék a részvények egy részét a Budapesti Értéktőzsdére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.