Belföld

Nem jársz szülőire? Elvehetik a gyereked!

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 12. 01. 12:24

A TASZ szerint komoly családi tragédiákat okoz a fideszes törvényjavaslat megszavazása.

Jövő héten dönt a parlament a gyermekvédelmi törvény szigorításáról. Mint korábban megírtuk, a jövőben egy elmulasztott szülői értekezlet vagy elmaradó védőnői konzultáció miatt akár el is szakíthatják a gyerekeket családjuktól. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt kéri, mindenki küldjön levelet képviselőjének, hogy ne szavazza meg a benyújtott módosítást, amely alkalmatlan a súlyosan veszélyeztetett gyermekek tragédiáinak megelőzésére, de tömegesen szakíthat szét családokat, indokolatlanul.

Noha számos szakmai szervezet bírálta a tervezetet, azt mégis elfogadta a szakbizottság, így eredeti formájában kerül zárószavazásra. Ha elfogadják, több gondot okoz, mint ahányat megold. Selmeczi Gabriella és Horváth László kormánypárti képviselők előterjesztése értelmében ugyanis kötelezővé válna a területi védőnői szolgáltatás igénybevétele, azt nem lehetne visszautasítani és már azon az alapon el lehetne szakítani a gyermekeket családjuktól, hogy a szülők megtagadják az együttműködést a védőnővel, a gyerekorvossal, a háziorvossal, a bölcsődével, az óvodával vagy az iskolával.

Semmi akadálya nem lesz így annak, hogy ha például egy várandós anyuka késve jut el a terhesgondozásra, vagy ha a szülők nem jelentek meg egy szülői értekezleten, a védőnő vagy az iskola ezeket az együttműködés megtagadásának minősítse. Ha pedig annak minősíti, a hatóság akár a gyerekek elszakításáról is dönthet. Jól működő családok szakadhatnának szét tehát akár egy-egy kimaradt szülői értekezlet vagy orvosi vizsgálat miatt.

Az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott tragikus esetek a gyermekvédelmi rendszer hibás működését is mutatják. A szóban forgó törvényjavaslat azonban látszatintézkedés: az nem alkalmas a súlyos tragédiák megelőzésére. Ugyanakkor azzal a veszéllyel járhat, hogy az olyan, gondos és szerető szülőket is hatósági eljárásnak teszik ki, akik kihagytak egy-egy szülői értekezletet, vagy orvosi vizsgálatot.

Ezt mondta Asbóth Márton, a TASZ jogásza, aki szerint az utolsó pillanatban kérik a képviselőket, ne támogassák a szülőket indokolatlanul fenyegető törvényjavaslatot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.