Belföld

A családbarát kormány családokat szakíthat szét

A gyermekvédelmi rendszer hibáit nem lehet látszatintézkedéssel orvosolni.

A gyermekek védelme, biztonsága érdekében kormánypárti képviselők olyan törvénymódosítást terjesztettek elő, amellyel nem lehet a súlyosan veszélyeztetett gyermekek tragédiáit megelőzni, de indokolatlanul szétszakíthat családokat. Tömegesen. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet valamennyi parlamenti képviselőnek elküldte a törvényjavaslattal kapcsolatos szakmai álláspontját, amihez neves gyermekjogi szakemberek, szervezetek is csatlakoztak.

A Selmeczi Gabriella és Horváth László által jegyzett előterjesztés értelmében kötelezővé válna a területi védőnői szolgáltatás. Azt nem lehetne visszautasítani, és csak azért el lehetne szakítani a gyermekeket családjuktól, mert a szülők megtagadják az együttműködést például a védőnővel, a gyerekorvossal, a háziorvossal, a bölcsődével, az óvodával vagy az iskolával.

Az együttműködés megtagadásának minősíthetik azt is, ha egy várandós anyuka késve jut el terhesgondozásra, ha a szülők nem mentek el fogadóórára az osztályfőnökhöz. Ha annak minősítik, a hatóság a gyerekek elszakításáról is dönthetne. A javaslat alapján jól működő családok szakadhatnának szét – figyelmeztet a TASZ.

Horror, error, horror

A törvényjavaslatot bíráló szervezetek és szakemberek egyetértenek az előterjesztőkkel abban, hogy az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott tragikus esetek (Szigetszentmiklós, Agárd, Gyöngyös) a gyermekvédelmi rendszer hibás működését is mutatják, de a fideszes törvényjavaslat csak látszatintézkedés. Nem alkalmas súlyos tragédiák megelőzésére, de azzal a veszéllyel járhat, hogy gondos és szerető szülőktől is tömegesen elszakíthatják gyerekeiket. Ezek a szülők nem veszélyeztetik gyermekeiket, csak – sokszor a kölcsönös ellenszenv miatt  – nem tudnak együttműködni a területileg illetékes védőnővel vagy bölcsődével.

A TASZ álláspontját aláíró szakemberek, szervezetek nemcsak bírálnak, hanem javaslatokat is tettek arra, miként lehetne a gyermekvédelmi rendszer megfelelő működését garantálni, és egy ilyen törvénymódosítást előkészíteni. Azt kérik, hogy a képviselők jelenlegi formájában ne szavazzák meg a fideszes javaslatot.

A TASZ segítségével már több olyan család kapta vissza – bírói ítélet alapján – jogtalanul elszakított gyermekét, akiktől csak azért vették el korábban gyermeküket, mert nem feleltek meg a védőnő irreális elvárásainak.

Ezt mondta Boros Ilona, a TASZ jogásza, jelezve, hogy nem szeretnék, ha ezeknek az eseteknek a száma drasztikusan megnőne egy rossz törvény miatt.

A két fideszes képviselő korábban azért javasolta a gyermekvédelmi törvények módosítását, hogy a szabályok szigorításával megelőzhetők legyenek a gyermekhalálokhoz vezető esetek. Ők a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak hatékonyabb együttműködéséről és arról beszéltek, hogy a jövőben az intézményeknek súlyos veszélyeztetettségként kellene értékelniük, ha a szülők elzárkóznak az ellátóktól.

Tiltanák, hogy lemondhassanak a védőnői, orvosi ellátásról, emellett kötelezővé tennék a megjelenést a szűrővizsgálatokon. A javaslat felgyorsítaná az államigazgatási eljárást, amikor a gyermek veszélyeztetett helyzetbe kerül. Ez akkor különösen fontos, ha a szülő, gondviselő nem reagál az ellátók megkeresésére, ilyenkor előzetes ügyészi határozat nélkül is intézkedhetnének a gyermekvédelem szakemberei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik