Belföld

Elvihetik a gyereket attól, aki nem jár el a szülői értekezletre

A civilek túlkapások miatt aggódnak, az államtitkárság szerint azt büntetnék, aki nem hajlandó elfogadni a segítséget.

Egy új kormánypárti javaslat szerint el is vehetik a gyereket azoktól a szülőktől, akik nem működnek együtt az óvodával vagy az iskolával. Csakhogy

az együttműködés bármit jelenthet,

ezért sokan félnek attól, hogy az intézmények visszaélnek jogaikkal – derül ki az Abcúg beszámolójából. A kormány szerint visszaéléstől nem kell tartani, de ha valaki több szülői értekezletet is kihagy, és a tanárok nem tudják utolérni, annak lesz aggódnivalója.

Selmeczi Gabriella és Horváth László fideszes képviselők októberben nyújtották be módosító javaslatukat a gyermekvédelmi törvényhez, melyben

súlyos veszélyeztetésnek minősítenék, ha a szülők „a gyermek gondozása tekintetében” nem működnek együtt a bölcsődével, az óvodával vagy az iskolával, nem engedik be a házukba a védőnőt, a háziorvost vagy a gyermekorvost.

A súlyos veszélyeztetés pedig alapja lehet a gyermek azonnali kiemelésének is.

A politikusok az indoklásban azt írták, azért van erre szükség, mert a gyámhatósági eljárás kezdetén sokszor épp a szülők elzárkózása miatt nem bizonyítható a gyermek életének, testi épségének, szellemi fejlődésének súlyos veszélyeztetése.

A parlamenti vita előtt több civil szervezet közös nyilatkozatban kérte a képviselőket, hogy álljanak ki a terv ellen, mert az alapján az is az együttműködés hiányának számíthat, ha a szülő nem megy el a szülői értekezletre, vagy késve jut el terhesgondozásra. Szerintük a szigorítás nem segítene megelőzni a tragikus eseteket, viszont

növelné a kockázatát annak, hogy valós veszélyeztetés nélkül emeljenek ki gyerekeket tömegesen a családjukból.

A nyilatkozatot aláíró civilek – köztük a Társaság a Szabadságjogokért, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület, valamint Herczog Mária és Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szakértők – szerint a jogszabályi keretek így is épp elég szigorúak, inkább az a gond, hogy a gyermekvédelmi rendszer tagjai nem tartják be azokat.

Egy múlt pénteki háttérbeszélgetésen a szociális ügyekért felelős államtitkárság részéről azt mondták,

azt büntetnék, ha például nem megfelelő a gyerek öltözéke, alultáplált, vagy nincs megfürdetve, a szülő pedig nem hajlandó elfogadni a segítséget.

Ugyanígy az is veszélyeztetésnek számítana, ha a szülő nem jelenik meg a szülői értekezleten, és hiába próbálják többször utolérni, érdektelenséget mutat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik