Belföld

Putyin embere intézhette jobbikosok orosz vízumait

Az orosz elnök propagandájának és dezinformációinak szülőatyja kellhetett ahhoz, hogy a Jobbik pártigazgatója és külügyi munkatársa orosz vízumot kapjanak egy kiszivárgott e-mail szerint.

A Jobbik két befolyásos politikusa is Vlagyimir Putyin jobbkezén, Vlagyiszlav Szurkovon keresztül próbált orosz vízumot szerezni feltört e-mailek alapján – írja az Index. Az egyikük Szabó Gábor pártigazgató, a másikuk Szaniszló Adrienn, a frakció külügyi munkatársa.

Szurkovról épp egy napja jelent meg portré az Indexen: Putyin hatalomra juttatásában és ott tartásában is nagy szerepe volt, a dezinformáció és a médiamanipuláció nagymestereként írják le a férfit. Ukrán hekkerek októberben törték fel egy Ivan Ivanov (ál)nevű férfi levelezését, ami valószínűleg Szurkové lehet (ezt a Kreml tagadja). Egy adagot a kibányászott mailekből és dokumentumokból épp csütörtökön tettek közzé.

Az bizonyítja, hogy Szurkové a fiók, hogy olyan emlékeztetők, napirendek, javaslatok kerültek elő onnan, amikhez csak neki lehet hozzáférése. Rendszeresen levelezett a donyecki szakadár állam vezetésével, sőt Ukrajna felosztásáról is találni egy térképet a csatolmányok között. Ez erősíti a nyugati gyanút, hogy Szurkov vezényelte le az ukrajnai háborút.

Szurkov kezében érnek össze azok a szálak is, amik az orosz álellenzéki pártok és a külföldi ügynökök megfigyelése körül fonódnak.

Az egyik e-mail tavaly május 19-i keltezésű, ebben valószínűleg Oleg Bondarenkó éri Szurkovot, hogy szíveskedjen vízumot adni magyar állampolgároknak, azaz Szabónak és Szaniszlónak (akiknek még a személyes adataik is szerepelnek). Így eskedel Bondarenkó üzenete:

Kérjük az Ön közreműködését többszöri belépésre jogosító egy éves vízumok kiadásában Orosz Föderáció területére való beutazáshoz, a kapcsolatok erősítése és fejlesztése céljából Magyarországgal az alábbi magyar állampolgároknak.

Az Index Szabó Gábort úgy jellemzi, mint a Jobbik motorját, Vona utáni második legfontosabb emberét. Szaniszló Adrienn pedig a volt Echo TV-s Szaniszló Ferenc lánya, aki annak idején Moszkvában született. Ő ki van tiltva Ukrajnából, mert 2014-ben megfigyelőként (Gyöngyösi Mártonnal együtt) legitimálta a kamu donyecki és luganszki elszakadási népszavazásokat.

A lap azt írja, a “kérjük az Ön közreműködését” fordulat azt mutatja, hogy a vízumokat nem úgy akarták megszerezni, ahogy az átlagemberek szokták megkapni, hanem egy felsőbb körökben mozgó emberen, jelen esetben Szurkovon keresztül. A gyanú szerint a kérelmező a moszkvai Stratégiai Kommunikációs Központ vezetője, Oleg Bondarenkó, ő továbbíthatta a kérelmet. A Központ külföldi szakértője a jobbikos Kovács Béla is.

Szabó reagált az Indexnek: azt írta, igényelt és kért vízumot, de végül nem utazott el Oroszországba. Az igénylést Szaniszló intézte, a cél az orosz kampányok tanulmányozása volt. Arról nincs információja Szabónak, hogy kerülhetett a kérelmük Szurkov fiókjába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik