Belföld

Hitelt venne fel? Erre kell nagyon figyelnie! (X)

Rég látott szintet ért el a magyarok hitelfelvételi kedve. Az állam számos intézkedéssel támogatja az otthonteremtést, az ingatlanpiac pörög, a hitelkamatok történelmi mélypontokon vannak, a bankok pedig versengenek az ügyfelekért. Mivel a hitelajánlatok,  sőt már az induló költségek között is nagy különbségek lehetnek, nagyon nem mindegy, hol, melyik pénzintézetnél veszünk fel hitelt. Mutatjuk a tudnivalókat, hogy maradjon több pénz a lakás berendezésére is.

Mielőtt belevágunk egy lakáshitelbe – legyen szó ingatlanvásárlásról vagy építésről – a legfontosabb, hogy a döntés előtt figyelmesen tájékozódjunk a hitelajánlatokról. Jókora különbségek vannak ugyanis az egyes hitelintézetek között már a hitel kezdeti költségeiben is, amelyekért akár már a bankváltást is megérheti megfontolni, hiszen az induló díjak és költségek már a folyósítás előtt több százezer forintra rúghatnak.

Az ajánlatok között elsősorban az úgynevezett Teljes Hiteldíj Mutató (THM) segít eligazodni, ez a mutató a hiteligényléshez fűződő díjak nagy részét tartalmazza, így pontosan megmutatja, hogy végső soron melyik pénzügyi intézménynek olcsóbb vagy a drágább a hitele. Induló költségből sokféle van, hogy ezek összege hol mennyi, az részben az adott hitelintézeten múlik. Emellett sok olyan díj is van, amelyet nem a pénzügyi cégek, hanem jogszabályok vagy a hatóságok határoznak meg.

Ezekkel a tételekkel számolhat

Értékbecslés

Az ingatlanfedezetre történő hitelfelvétel alapfeltétele, hogy rendelkezésre álljon a  fedezetül szolgáló ingatlan aktuális forgalmi, illetve hitelbiztosítéki értéke. A hitelintézeteknek értékbecslést kell készíttetniük annak érdekében, hogy fel tudják mérni, mekkora hitel adható egy bizonyos ingatlanra. Az értékbecslési díj hozzávetőleg 20 és 40 ezer forint között alakulhat ingatlanonként.

Tulajdoni lap, térképmásolat, közjegyzői díj

A hitelfelvételhez szükség van az ingatlan tulajdoni lapjára, családi házak, sorházak esetében térképmásolatra is. A hiteles tulajdoni lap Takarnet rendszerből történő lekérésének egységes költsége 3600 forint, míg a térképmásolaté 3000 forint. Pozitív hitelbírálat és a jelzáloghitel-szerződés megkötése esetén közjegyzői díjat is kell fizetnie az ügyfélnek. Ennek mértékét a jogszabály a felvett hitelösszeg 0,7-1 százalékában határozza meg, vagyis egy 10 millió forintos hitelnél mintegy 70-100 ezer forintos költségtétellel kalkulálhatunk.

Hitelbírálati díj, rendelkezésre tartási díj, pluszköltségek

A hitelintézetek többsége csak pozitív hitelbírálat, vagyis a hitel odaítélése esetén számít fel hitelbírálati díjat, amely a hitelösszeg 1-2 százalékára rúghat. Előfordulhat, hogy a hitelbírálati díjhoz hasonló mértékű folyósítási jutalékot is kell fizetnie az ügyfélnek, azonban nem jellemző, hogy mindkét díj felszámításra kerül. A szakaszos finanszírozású építési hiteleknél a bankok rendelkezésre tartási díjat is felszámolhatnak a még ki nem folyósított hitelösszegre, melynek mértéke szintén 1-2 százalék körül alakul.

(Mindemellett a fedezetül felajánlott ingatlannak biztosítással is kell rendelkeznie, a lakásbiztosítás éves szintű díjai 20-30 ezer forint körül kezdődhetnek.)

Ön mire költené?

Mivel a fenti költségek az egyes hitelintézetek ajánlataiban számottevően különbözhetnek, ezért  jó választással tetemes összeget sprólhatunk meg már a kezdeti költségeken is.

A Takarékok például most számos induló díj elengedésével kedveznek a 2016. november 30-ig jelzáloghitelt igénylő ügyfeleiknek. Az akció keretében a CSOK mellé igényelhető 10 milliós kamattámogatott hitel (Takarék 10+10 Otthonteremtő Kamattámogatott Hitel) felvétele esetén, vagy a lakásvásárlási célra felvehető piaci hitel esetén (Takarék Otthon Hitel), illetve a más hitelintézeteknél fennálló jelzálogkölcsön, személyi kölcsön, áruhitel, gépjárműhitel kiváltására felhasználható Takarék Forint Kiváltó Hitel esetén:

  • a Takarékok átvállalják az ügyféltől a közjegyzői okirat költségét értékhatár nélkül,
  • nem számítanak fel folyósítási jutalékot,
  • a folyósítást követően visszafizetik az értékbecslés díját egy ingatlanra vonatkozóan, valamint
  • nem számolnak fel díjat a tulajdoni lap és térképmásolat Takarnetes lekérdezéséért egy ingatlan esetében.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Szövetkezeti Hitelintézetek a hitelbírálat jogát fenntartják. A részletes feltételek megtalálhatók a vonatkozó Üzletszabályzatban, az Általános Szerződési Feltételekben illetve a Hirdetményben, amelyeket a Szövetkezei Hitelintézetek ügyfelek számára nyitva álló helyiségeiben, és honlapján érhet el. További, részletes információért forduljon a Szövetkezeti Hitelintézet munkatársaihoz! A hirdetésben szereplő három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

További információk

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik