Belföld

Az MSZP-t nem zavarja a boltzár eltörlése, aláírásokat gyűjt

tobias(960x640).jpg (tóbiás)
tobias(960x640).jpg (tóbiás)
Nemrég még a Fidesz idejétmúlt kvótaellenes népszavazását bírálták, most a szocialisták mennek be a zsákutcába kövér gázzal. Már az aláírásgyűjtő íveket is kikérték.

Az MSZP elkezdi az aláírások gyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz, mert szerintük a kormány nem tett le arról, hogy ismét bevezesse az intézkedést – közölte a párt elnök-frakcióvezetője kedden.

Tóbiás József azt mondta, a kormány ugyan kapkodva eltörölte a vasárnapi boltzárat, de egyértelművé tette, nem kizárt, hogy újból bevezeti. Az MSZP meg akarja védeni a vasárnap szabadságát, ezért kezd aláírásgyűjtésbe.

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy a boltzár eltörlésével megszüntették a 100 százalékos vasárnapi bérpótlékot. Közölte, egyeztetést kezdenek a szakszervezetekkel, milyen bérpótlékot szeretnének. Az MSZP szerint százszázalékos bérpótlékra lenne szükség.

És már pörög is az akció!

A szocialista Nyakó István (a népszavazási botrányok hőse) kedd délben átvette a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a boltzárral kapcsolatban kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtő íveit. Nyakó április 12. és augusztus 10. között gyűjtheti az aláírásokat kérdéséhez, ami úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Nyakó kérdését április 6-án hitelesítette a Kúria. A jogszabály szerint az összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Bizottságnak kell ellenőriznie a benyújtástól számított 60 napon belül.

Ez esetben a kérdés várhatóan az Alkotmánybírósághoz kerül. A törvény értelmében a testület dönt olyan esetekben, amikor az ív hitelesítése és a népszavazás elrendelése között a körülményekben olyan változás következett be, amit a kérdés hitelesítéséről, illetve az azzal szembeni felülvizsgálati kérelemről hozott döntés során a Nemzeti Választási Bizottság, illetve a Kúria nem vehetett figyelembe, és a döntést érdemben befolyásolhatja.

A parlament úgy döntött, visszaállítja a vasárnapi boltzár bevezetése előtti szabályokat. Az üzletek nyitvatartási idejét a kereskedők állapíthatják meg, figyelembe véve a vásárlási szokásokat, valamint a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeit.

Nyakó hétfőn azt mondta, népszavazási kérdése a vasárnapi boltzár megszüntetésével kapcsolatos kormányzati bejelentés után okafogyottá vált. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik