Belföld

“Horrorszülőktől” a romagyilkosokig – Ezekről a perekről szólt 2015

24.hu
24.hu

2015. 12. 29. 14:02

Idén sem maradtak üresen a tárgyalótermek, számos olyan ügyben született döntés, történt nem várt fordulat, amelyek lázban tartották az országot vagy legalábbis sokakat érdekeltek. Ezek közül az esetek közül válogattunk, minden hónapból egyet-egyet. Első rész.

Január – Hármas gyilkosokról döntöttek

Brutális bűncselekmény ügyében született döntés január 22-én a Szegedi Ítélőtáblán.  A bátmonostori hármas gyilkosság kapcsán négy embert ítéltek el.  Az elsőrendű vádlottat – egy 32 éves férfit – egyebek mellett – társtettesként, előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettében találták bűnösnek.

A kegyetlen csapat 2008-ban egy bajai nőt és élettársát, egy évvel később pedig egy ugyancsak bajai férfit gyilkolt meg és ásott el Bátmonostor határában. Az eltűntekről a rendőrök gyanították, hogy bűncselekmény áldozatai lettek, de nem találták a holttesteket – egészen 2010-ig. Mindannyiukkal brutális módon végeztek. A vádirat szerint a 32 éves férfi kitervelte a gyilkosságokat, mivel milliókkal tartozott női áldozatának. Társaival gödröt ásatott, a párt elcsalta az otthonába, velük vacsorázott, majd társai segítségével megölte őket. A férfit közelről tarkón lőtték, a nőt fémcsövekkel verték össze majd gyorskötözővel megfojtották. A holttesteket az erdőbe vitték, azután pedig elmentek áldozataik házába, és elvittek pár holmit, hogy úgy tűnjön, mintha elutaztak volna. A nyomozás alatt derült ki, hogy egy másik gyilkosság is hozzájuk köthető. A 32 éves férfit ölte meg szeretője férjét. Őt közvetlen közelről lőtte fejbe kétszer. Társai ezúttal is segítettek elrejteni a holttestet.

Csak ő kapott életfogytiglant, társai 12, 15 illetve 17 évvel megúszták.

Február – Váratlan fordulat a “szigetszentmiklósi horrorszülők” ügyében

Újságírók lepték el február 24-én a Budapest Környéki Törvényszéket, hogy megtudják, milyen sors vár a “szigetszentmiklósi horrorszülőkként” elhíresült párra. A tárgyalás végig zárt ajtók mögött zajlott, ám szinte mindenki arra számított, a vádlottak hosszú évekre rács mögé kerülnek. De meglepő fordulat történt: a szülőket szabadlábra helyezték, csak kiskorú veszélyeztetésben találták bűnösnek őket, pedig a vádpontok között szerepelt a szexuális erőszak is. Két évet kaptak, ám ezt már leülték az előzetesben, így szabadon távozhattak.

A vádiratban az állt, hogy a házaspár nem gondoskodott gyermekeiről: nem adtak nekik rendszeresen enni, nem öltöztették őket, a kicsik óvodába egyáltalán nem, iskolába pedig rendszertelenül jártak. Felmerült, hogy a gyerekeket kicsi koruktól – egészen első emlékeiktől kezdve – napi rendszerességgel szexuálisan bántalmazták, és verték is mindannyiukat, illetve, hogy szüleik fekáliát és patkányt is etettek velük.  Az ügy kapcsán számos hatósági eljárás indult, többen figyelmeztetést kaptak, egy – lényegében bűnbaknak kikiáltott – családgondozó munkaviszonyát pedig megszüntették.

Végül a felállított szakértői csoport arra a megállapításra jutott, hogy bár fizikai trauma érte a gyerekeket, a szexuális bántalmazást egyértelműen kizárták. Az iskolából egyáltalán nem hiányoztak sokat. A bíróság végül azt sem állapította meg, hogy fekáliát, bogarakat vagy egyéb borzalmakat ettek volna. A bírónő órákon át indokolta döntését, és erősen bírálta az ügyészség munkáját. Utóbbit jól mutatja a “patkányevés kérdésének” kezelése. Ez ugye benne volt a vádiratban, ám a vádbeszédben már nem – gyakorlatilag eltűnt. Erre az ügyészség magyarázata az volt, hogy egyes keleti kultúrákban elfogadott a bogarak és rágcsálók fogyasztása, ezért ezek megetetése nem bűncselekmény. A bírónő szerint valójában az történt, hogy a vádhatóságban is kételyek merültek fel, csak azért vonták ezt vissza a vádpontok közül.

szigetszentmiklós (szigetszentmiklós)
Fotó: MTI

Március – Eldőlt a kulcsi családirtó sorsa

Március 6-én helybenhagyta Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet, és felmentette a kulcsi családirtót, ezzel együtt elrendelte kényszergyógykezelését, méghozzá 20 évre.

Mint ismert, a kulcsi fiatal 2012 áprilisában támadt rá családtagjaira. Hidegvérrel ölt meg négy embert: az édesapját, a nagyszüleit és a bátyját. A gyilkos édesanyját és lánytestvérét sem kímélte, ők életveszélyes sérülésekkel kerültek kórházba. A támadó megsebesítette nővére barátját is, aki azért ment a házhoz, hogy segítsen az áldozatokon. Nem egy időben végzett szeretteivel: először bátyját gyilkolta meg, hátulról leszúrta az udvaron álló félkész házikóban. Másnap nagyszülei következtek, nagyapja életét egy rugós, míg nagyanyjáét egy disznóölő késsel oltotta ki. A többiek a következő napra maradtak, áramot vezetett a kilincsekbe, így akart végezni velük. Terve nem jött be. Ezután nővérét szemelte ki, de a szülők közbeléptek. Anya és lánya túlélték a támadást, ám az apa nem, késsel, bozótvágóval rontott neki gyermeke. Még aznap elkapták. Már akkor is azt mondta, gyilkos ösztön támadt benne.

A bíróság indoklásában az állt, a férfi kóros elmeállapotban követte el tettét, és jelenleg is tébollyal járó hasadásos elmebetegségben szenved.

kulcsi-meszaros(210x140)(1).jpg (kulcsi gyilkossag, )
Fotó: Fehérvár24

Április – Súlyosabb büntetés a Baunok-házaspár megöléséért

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla április 29-én azt a két testvért, akik 2011-ben meggyilkoltak egy szolnoki vállalkozót és feleségét. Különös kegyetlenséggel, aljas indokból, védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találták bűnösnek a 39 és 40 éves férfit, egyben súlyosítottak az elsőfokú ítéleten: egyikük sem bocsátható feltételesen szabadlábra.  Bűnsegédként közreműködő társuk szintén életfogytig tartó szabadságvesztést kapott, de legkorábban 25 év letöltése után szabadulhat. Azokat a vádlottakat pedig, akik segítettek bujkálni a gyilkosoknak, pénzbüntetésre ítélték.

A testvérpár és egykori focista barátjuk 2011-ben egyre súlyosabb anyagi gondokkal küzdött, ezért úgy döntöttek, hogy egy vállalkozótól szereznek pénzt, úgy gondolták ugyanis, hogy a férfi vagyonos. Kifigyelték a szokásait, majd egy novemberi reggelen rárontottak a 60 éves vállalkozóra és feleségére. Hatvanmillió forintot követeltek tőlük,  előbb interneten, majd telefonon próbálták meg átutaltatni az összeget egyikük feleségének számlájára. Amikor rájöttek, hogy a remélt zsákmányt nem tudják megszerezni, arra jutottak, hogy eladják áldozataik két autóját.  Azt is eldöntötték, hogy a párt megölik, ezt harmadik társuk pontosan tudta.  Előbb az asszonnyal végeztek, majd holttestét férjéhez kötözték, akinek a lábához egy nagy követ erősítettek, majd bedobták őket egy tíz méter mély kútba, ahol a férfi megfulladt.

baunok-gyilkosság vádlottak (baunok-gyilkosság)
Fotó: MTI

Május – Mindenki a romagyilkosokra figyel, és még mindig nincs vége

Lényegében helybenhagyta a tábla az elsőfokú ítéletet május 8-án a romagyilkosok ügyében, vagyis az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott tényleges életfogytilaglant kapott, azaz sohasem szabadulhatnak, negyedik társukat 13 év fegyházbüntetéssel sújtották. A bíróság csak néhány kisebb súlyú cselekménynél változtatott a minősítésen.

A vádlottak és védőik azért küzdöttek, hogy az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezze a bíróság. Az utolsó szó jogán – még áprilisban – csak a testvérek akartak beszélni, az elsőrendű vádlott eljárási hibákat említett, a másodrendű pedig azt kérte, hogy egy tisztességes eljárásban, a nagyon súlyos esetekben bizonyíthassa ártatlanságát.

A vádirat szerint három vádlott 2008-2009-ben kilenc helyszínen intézett támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek. Gyilkos akcióik közben összesen 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt hajítottak el és 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.

A bíróság kimondta a rasszista indítékot, ahogy azt is, hogy az első három vádlott esetében “van hely fellebbezésnek”, így a tábla döntése nem jogerős, az eljárás a Kúrián folytatódhat tovább.

romagyilkosságok (Array)
Fotó: MTI

Június – Vissza a startmezőhöz

Megsemmisítette az elsőfokú, elmarasztaló ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a Szilvásy György volt titokminiszter, a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi vezetője, valamint egy magánszemély kémkedés miatt folyó ügyében.

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa 2013. július 5-én kihirdetett ítéletében Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre ítélte. Szilvásy György felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönt kapott. Laborc Sándor volt dandártábornok, negyedrendű vádlottat, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, az elsőfokú bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év börtönre ítélte, melynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

A harmadrendű vádlottat – P. Lászlót –  a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát felmentették az államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól.

Az ügy részleteit még hosszú évekig homály fedi, az iratanyagot ugyanis 2040-ig titkosították, de vélhetően éveket kell várni a jogerős döntésre is. Az ügy azóta megkezdődött a Kaposvári Törvényszéken.

Még ugyanebben a hónapban Szilvásyt felmentették hamis tanúzás, januárban pedig hivatali visszaélés vádja alól.

szilvásy györgy (Array)
Fotó: Kummer János

Hogy mi történt július és december között a tárgyalótermekben, holnap elolvashatja.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.