Közélet

Letöltendő börtönt kapott Gyurcsány minisztere

bíróság (ítélet, )
bíróság (ítélet, )

A „kémkedési perként" ismert büntetőügyben hirdetett elsőfokú ítéletet a Debreceni Törvényszék.

Galambos Lajos elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és a közügyektől 3 évre eltiltotta.


Fotó: Kummer János

Szilvásy György másodrendű vádlottat, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, a közügyektől 3 évre eltiltották.Mindkettőjük esetében beszámítják a börtönbüntetésbe az előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben töltött időt.

Laborc Sándor negyedrendű vádlottat, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt egy év börtönbüntetésre ítélte, a végrehajtást két év próbaidőre felfüggesztette.

P. László harmadrendű vádlottat, a kémbotrányban felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentette a törvényszék.

Hogy a vádlottak pontosan mit tettek, nem tudni. Az ügy iratanyagát 80 évre titkosították, de a dokumentumok titkosításának feloldását kezdeményezte nem olyan régen a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik