Közélet

Elítélték a romagyilkosokat, de még mindig nincs vége

romagyilkossagok(210x140).jpg (Array)
romagyilkossagok(210x140).jpg (Array)

A bírói az ítélethirdetéskor kimondta: az első három vádlott esetében "van hely fellebbezésnek". Ők éltek is vele.

Lényegében helybenhagyta a tábla az elsőfokú ítéletet a romagyilkosok ügyében. Eszerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott tényleges életfogytilaglant kapott, azaz sohasem szabadulhatnak, negyedik társukat 13 év fegyházbüntetéssel sújtották. Néhány kisebb súlyú cselekménynél a bíróság azonban változtatott a minősítésen.

A másodfokon eljáró bírói tanács elnöke az ítélethirdetéskot kimondta, hogy az első három vádlott esetében “van hely fellebbezésnek”, így a tábla döntése nem jogerős, az eljárás a Kúrián folytatódhat tovább – írja az MTI. A vádlottak úgy döntöttek, élnek a lehetőséggel.

A vádlottak és védőik azért küzdöttek, hogy az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezze a bíróság. Az utolsó szó jogán – még áprilisban – csak a testvérek akartak beszélni, az elsőrendű vádlott eljárási hibákat említett, a másodrendű pedig azt kérte, hogy egy tisztességes eljárásban, a nagyon súlyos esetekben bizonyíthassa ártatlanságát.

Az eljárás adatai szerint három vádlott 2008-2009-ben kilenc helyszínen intézett támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek. Gyilkos akcióik közben összesen 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt hajítottak el és 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.

A bíróság kimondta a rasszista indítékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik