Belföld

Felmentették Szilvásy Györgyöt másodfokon is

szilvasy-gyorgy(2)(960x640).jpg (szilvásy györgy, )
szilvasy-gyorgy(2)(960x640).jpg (szilvásy györgy, )

A volt titokminisztert hivatali visszaéléssel vádolták az UD Zrt.-ügyben. A Fővárosi Ítélőtábla a honlapján közölte csütörtöki jogerős döntését.

A Fővárosi Ítélőtábla közleményében azt írta: a Fővárosi Törvényszék 2014. március 28-ai ítéletével Sz. György vádlottat az ellene folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vád alól bűncselekmény hiányában felmentette. Az ügyészi fellebbezést elbírálva a másodfokú bíróság csütörtökön, zárt ülésen – a rendelkező részt nyilvánosan kihirdetve – az elsőfokú ítéletet – a tényállás kisebb korrekciójával – helybenhagyta.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint 2008 őszén, az UD Zrt.-ügy kipattanásakor a Gyurcsány-kormány titokminisztere jelentős érdeksérelmet okozott az érintetteknek, és hivatali visszaélést követett el egyes – politikai szálakat szükségtelenül hangsúlyozó – lejárató célzatú nyilatkozataival, valamint a Kövér László és Demeter Ervin fideszes politikusok, korábbi titokminiszterek és az UD Zrt. biztonsági cég egyik vezetője közötti telefonbeszélgetések lehallgatási anyagának hozzáférhetővé tételével a parlament nemzetbiztonsági bizottsága tagjai számára. Szilvásy György az eljárás során mindvégig ártatlanságát hangoztatta.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat 2012 áprilisában bűncselekmény hiányában felmentette – akkor még – a személyes adattal visszaélés vádja alól. Az ügyészi fellebbezés után másodfokra került ügyben azonban 2013 januárjában hatályon kívül helyezték a felmentő rendelkezést, és új eljárást rendeltek el, amelyben már hivatali visszaélés volt a vád.

Tavaly március 28-án kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék ismét bűncselekmény hiányában mondta ki Szilvásy György felmentését. Akkor az ítélet egy részét – államtitokra hivatkozva – zárt ajtók mögött hirdette ki a bíróság. A nyilvános szóbeli indoklás szerint a bíróság egyrészt vizsgálta Szilvásy György nemzetbiztonsági bizottságnak nyújtott tájékoztatását, másrészt a nagy nyilvánosságnak szánt közléseit.

Az eljárás adatainak ismertetése során elhangzott, hogy 2008 elején eredetileg azért kezdtek vizsgálódni a titkosszolgálatok, mert a kormányzati informatikai gerinchálózattal összefüggésben idegen, esetleg ellenséges titkosszolgálati tevékenységre, kémszoftverekre utaló információk birtokába jutottak. Ennek felderítése során mellékszálként merültek fel olyan adatok, amelyek szükségessé tették az UD Zrt. vezetőinek megfigyelését, akik korábban a titkosszolgálatoknál dolgoztak magas beosztásokban. Ezeknek az engedéllyel végzett megfigyeléseknek az eredményeként derült fény arra, hogy Horváth József, az UD Zrt. vezetője kapcsolatot tart Kövér Lászlóval és Demeter Ervinnel.

Az ügyészség az UD Zrt.-ügyben eredetileg Szilvásy György mellett Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság akkori szocialista alelnöke, Dávid Ibolya, az MDF akkori elnöke, valamint párttársa, Herényi Károly ellen is vádat emelt. Első fokon mindannyiukat felmentették, de mostanáig csak Tóth Károly esetében vált jogerőssé a felmentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik