Közélet

Jogerősen is felmentették a kulcsi családirtót

Kulcsi-meszarlas(960x640).jpg (kulcs, gyilkosság, bűntény)
Kulcsi-meszarlas(960x640).jpg (kulcs, gyilkosság, bűntény)

A fiatalember négy rokonát ölte meg hidegvérrel: az édesapját, a nagyszüleit és a bátyját.

Helybenhagyta Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet, és felmentette a kulcsi családirtót, ezzel együtt elrendelte kényszergyógykezelését, méghozzá 20 évre. A döntés jogerős.

Mint ismert, a kulcsi fiatal 2012 áprilisában támadt rá családtagjaira. Hidegvérrel ölt meg négy embert: az édesapját, a nagyszüleit és a bátyját. A gyilkos édesanyját és lánytestvérét sem kímélte, ők életveszélyes sérülésekkel kerültek kórházba. A támadó megsebesítette nővére barátját is, aki azért ment a házhoz, hogy segítsen az áldozatokon.
Ellentmondó vizsgálatok.

Első fokon a Székesfehérvári Törvényszék hozott ítéletet. Az indoklásban az állt, a férfi kóros elmeállapotban követte el tettét és jelenleg is tébollyal járó hasadásos elmebetegségben szenved. 

Az ügyben összesen három szakértői vélemény készült el: az elsőt a bűncselekmény elkövetése után nem sokkal készítették, ebben azt állapították meg, hogy a férfi olyan kóros elmeállapotban volt a bűncselekmény elkövetésekor, amely kizárta, hogy cselekménye súlyát felmérje. A nyomozás alatt – néhány hónappal később – készült egy második szakértői vélemény, eszerint azonban nem állt fenn elmebetegség, és a vádlott tisztában volt azzal, mit tesz. Az elsőfokú bíróság a két szakvélemény közötti ellentmondás feloldására egy harmadik szakértői csoportot is felkért, ez a jelentés megerősítette az első szakvéleményt a büntethetőséget kizáró okról.

A családirtó a történtek után, a rendőrségi kihallgatásokon részletes, beismerő vallomást tett. Akkor azt mondta, hogy “démoni megszállottság hatása alatt cselekedett”, az volt a célja, hogy megszabaduljon családtagjaitól. Cselekményét úgy akarta végrehajtani, hogy a családtagjait elkülöníti egymástól, és egyesével végez velük. Ezt kiegészítve még az első fokú tárgyalások egyikén azt állította, hogy hónapokkal a gyilkosságok előtt  különös álmai voltak, negatív érzések és gyűlölet alakult ki benne családtagjai ellen. Úgy vélte, hogy “a gyilkos ösztön felébredését valamiféle külső beavatkozás hozhatta létre”, amitől személyisége jelentős változáson ment keresztül. Hozzátette, hogy valójában nem ő követte-e el a cselekményeket, sokkal inkább démoni behatások miatt eltorzult személyisége tett.

  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik