Közélet

Szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás – ugyanazt mondják a szakértők

szigetszentmiklós (szigetszentmiklós)
szigetszentmiklós (szigetszentmiklós)

A bíróságon elhangzott, a gyerekek külső nyomásra mondhatták, hogy az ismert szörnyűségek megtörténtek velük.

Összesen nyolc szakértő jutott arra a következtetésre a szigetszentmiklósi horroszülőkként elhíresült pár ügyében, hogy nem történt szexuális erőszak a szigetszentmiklósi családban, és valószínűleg az ismert szörnyűségek sem igazak. Azt elismerték, hogy a gyerekek elhanyagoltak, ápolatlanok voltak és nem gondoskodtak róluk megfelelően. Egyetlen szakértő szerint igazak a vádiratban foglaltak, ám őt kizárták, mert kiderült, nem rendelkezett a megfelelő képesítéssel – jelentette a Hír24 helyszíni tudósítója.

A bíróságon elhangzott, a gyerekek külső nyomásra mondhatták, hogy az ismert szörnyűségek megtörténtek velük. Hogy ki vagy kik próbálhattak rájuk hatni, nem mondták ki. Az ügy kapcsán korábban felmerült, hogy a gyermekvédelmi rendszer nem működik megfelelően, vagyis a felelősség kérdése. Az ügyben eljáró gyermekvédelmi hatóságok, illetve az iskola kapcsán – ahová a gyermekek jártak – a bíró azt mondta, az érintett dolgozók dícséretesen végezték a munkájukat.

A bíró az ítélet ismertetésekor az index.hu tudósítója szerint azt mondta: „a vádhatóság részéről olyan kritika érte a bíróságot, hogy nem hisz a sértetteknek”. De szerinte ez „nem lehet hitkérdés”, a feladat hogy objektíven, részrehajlás nélkül döntsön, és „kétséget kizáróan nem bizonyítható tény nem értékelhető a vádlott terhére”. A szexuális bűncselekmény vonatkozásában bizonyítottság hiányában lett felmentés, de a bíró szerint, „már-már megközelíti a bűncselekmény hiányában való felmentést”.

Ahogy arról beszámoltunk, a házaspár tavaly januárban állt bíróság elé, a tárgyalások zárt ajtók mögött zajlottak. Így akarták ugyanis védeni a gyerekeket és a tanúkat. A Budapest Környéki Törvényszék kedden, késő délelőtt mondta ki elsődfokú ítéletét. Nem várt döntés született: a szülőket szabadlábra helyezték, ugyanis csak kiskorú veszélyeztetésben találták bűnösnek a párt, pedig vádpontok között szerepelt a szexuális erőszak is. Utóbbi alól felmentették őket. Két évet kaptak, ám ezt már leülték az előzetesben, így szabadon engedik őket. A szülők felügyeleti jogát azonban mindhárom gyermek esetében megszüntették.

Az ítélet nem jogerős, az elsőrendű vádlott és védője felmentését kérte kiskorú veszélyezetetésének vádpontja alól, a szexuális erőszak vádja kapcsán pedig, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel. A másodrendű vádlott és védője utóbbi esetében ugyanezt kérte, kiskorú veszélyeztetése miatt pedig enyhítésért nyújtott be fellebbezést. Az ügyész sem fogadta el a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik