Belföld

Ismeretlen tettes lett a magyar kamionos

A Fidesz belvárosi feljelentőembere a rendőrséghez fordult.

Tényi István közúti veszélyeztetés miatt tett bejelentést. Az Országos Rendőr-főkapitányságnak küldött levelében idézi a magyar kamionos Calais-nál készített videóját, amin az látszik, hogy ráhúzza a kormányt az úton gyalogló menekültekre. A bejelentő emlékeztet rá, hogy bűncselekményt követ el,

aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki.

A sofőr először csak hosszan ócsárolja a menekülteket, akik többször megdobálják a járműveket, majd dühösen ráhúzza a kamiont az út szélén vonuló emberekre. Lapunknak is eljuttatott levelében Tényi István idézi a Kúria korábbi jogegységi határozatát, amelyből szerinte az következik: ha egy támadás az emberéletet vagy a testi épséget veszélyezteti, akkor arányos lehet egy erőszakos válasz is, de a  vezetőnek akkor is ügyelnie kell a gyalogosokra, a járműre, az árura, és be kell(ene) tartania a járművezetésre, fuvarozásra vonatkozó szabályokat is.

Tényi István ezért kéri annak vizsgálatát, hogy az adott helyen és időben jogos és arányos volt-e a sofőr reakciója, hiszen fennállhat a közúti veszélyeztetés gyanúja.

Gyűlölet-bűncselekmény is lehet

Mint korábban megírtuk, a sofőr tette akár a közösség tagja elleni erőszak kísérletét is felvetheti. Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa szerint a Btk. 216. § (2) bekezdése is fennállhat akkor, amikor 5 perc 10 másodpercnél ráhúzza a kormányt az út szélén gyaloglókra.

Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szóvivője szerint régóta kapják az információkat, hogy kritikus körülmények jellemzik a franciaországi kompterminálok, elsősorban Calais környékét. A magyar sofőrök sokszor panaszkodnak a menekültekre, akik már bántalmaztak is magyar gépkocsivezetőt, amikor az próbálta megvédeni a járművét.

Közben a videót közzétevő Á. Levente Jeddi is reagált a videóját övező nagy figyelemre. Közölte, ha kell, bebizonyítja, hogy nem ő veszélyeztetett, “maximum minket veszélyeztet ott az a csőcselék” és neki nem az “igazi menekültekkel” van baja, hanem azokkal, akik az autópályán randalíroznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik