Belföld

Ismeretlen tettes lett a magyar kamionos

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 30. 07:09

A Fidesz belvárosi feljelentőembere a rendőrséghez fordult.

Tényi István közúti veszélyeztetés miatt tett bejelentést. Az Országos Rendőr-főkapitányságnak küldött levelében idézi a magyar kamionos Calais-nál készített videóját, amin az látszik, hogy ráhúzza a kormányt az úton gyalogló menekültekre. A bejelentő emlékeztet rá, hogy bűncselekményt követ el,

aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki.

A sofőr először csak hosszan ócsárolja a menekülteket, akik többször megdobálják a járműveket, majd dühösen ráhúzza a kamiont az út szélén vonuló emberekre. Lapunknak is eljuttatott levelében Tényi István idézi a Kúria korábbi jogegységi határozatát, amelyből szerinte az következik: ha egy támadás az emberéletet vagy a testi épséget veszélyezteti, akkor arányos lehet egy erőszakos válasz is, de a  vezetőnek akkor is ügyelnie kell a gyalogosokra, a járműre, az árura, és be kell(ene) tartania a járművezetésre, fuvarozásra vonatkozó szabályokat is.

Tényi István ezért kéri annak vizsgálatát, hogy az adott helyen és időben jogos és arányos volt-e a sofőr reakciója, hiszen fennállhat a közúti veszélyeztetés gyanúja.

Gyűlölet-bűncselekmény is lehet

Mint korábban megírtuk, a sofőr tette akár a közösség tagja elleni erőszak kísérletét is felvetheti. Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa szerint a Btk. 216. § (2) bekezdése is fennállhat akkor, amikor 5 perc 10 másodpercnél ráhúzza a kormányt az út szélén gyaloglókra.

Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szóvivője szerint régóta kapják az információkat, hogy kritikus körülmények jellemzik a franciaországi kompterminálok, elsősorban Calais környékét. A magyar sofőrök sokszor panaszkodnak a menekültekre, akik már bántalmaztak is magyar gépkocsivezetőt, amikor az próbálta megvédeni a járművét.

Közben a videót közzétevő Á. Levente Jeddi is reagált a videóját övező nagy figyelemre. Közölte, ha kell, bebizonyítja, hogy nem ő veszélyeztetett, “maximum minket veszélyeztet ott az a csőcselék” és neki nem az “igazi menekültekkel” van baja, hanem azokkal, akik az autópályán randalíroznak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.