Belföld

„Túlsegítik” a menekülteket Röszkén

Mint arról többször írtunk, a szerb határhoz közeli Röszkén embertelen állapotok közt várakoztatják a menekülteket, miután belépnek az országba. Az úgynevezett „gyűjtőponton”, ahonnan továbbviszik őket, semmi nincs, csak egy üres területen körbekerítik őket rendőrsorfallal – a hatóságoktól vizet sem kapnak, önkéntesek vittek oda sátrakat, ételt, italt.

A MigSzol Szeged csoport, mely a szegedi vasútállomásnál átutazó menekültek segítésére jött létre, régóta segít Röszkén is enyhíteni az áldatlan állapotokat, de most azt írják Facebook-oldalukon, hogy ez nehézzé vált. Vélhetően a nagy sajtóérdeklődés miatt még Németországból és Ausztriából is érkeztek önkéntesek, ami oda vezetett, hogy jó szándékkal, de egymást túllicitálva osztják az adományokat, egy részük a sátrak közt hever szétdobálva, ami legfeljebb a szélsőjobbos propagandának kedvez fotótémaként. A szegediek azt írják: nem szeretnék és nem is tudják dominálni a helyzetet, mert a külföldi segítők, köztük német anarchista csoportok nem fogadnak el semmilyen iránymutatást.

A csoport közleménye szerint a menekültek már semmiben nem szenvednek hiányt, viszont a fentiek miatt az emberi erőforrások és adományok pazarlása zajlik. Pozitívumként említették, hogy komoly egészségügyi sátrat állítottak fel önkéntes orvosok, sokat javítva az ellátás színvonalán. A MigSzol Szeged azzal zárta közleményét, hogy dolgoznak azon, hogy kialakítsák annak kereteit, hogy úgy segíthessen mindenki, hogy az a menekülteknek is jó legyen.

Adománystop Röszkén

A MigSzol Szeged arra kér mindenkit, hogy egy két napig ne vigyen adományokat se Szegedre, se Röszkére, amíg kitakarítják a gyűjtőpontot. Szőke-Tóth Ágnes, kordinátor a 24.hu-nak elmondta, hogy az önkéntesek most szemetet szednek, illetve begyűjtik a gazdátlan ruhákat, takarókat, sátrakat. Azokat tisztítás után újra ki fogják osztani. Megállapodtak a rendőrséggel is arról, hogy elvégzik a szemét elszállítását.

„Emberi körülményeket szeretnénk teremteni a gyűjtőpontnál, ezért 1-2 nap türelmet kérünk minden egyéni és csoportos adományozótól. Jelezni fogjuk a Facebookon, ha újra készen állunk az új adományok fogadására.”

Úgy számolnak, hogy csütörtök délre sikerül eltünteni a szeméthalmokat a röszkei gyűjtőpontról. Szőke-Tóth Ágnes szerint az önálló önkéntes akciók most hátráltatják a munkát, ezért azt kéri mindenkitől, aki segíteni akar, hogy egyeztessen a MigSzol Szeged Facebook-oldalán a koordinátorokkal, mert csak szervezetten lehet most felszámolni a jelenlegi helyzetet Röszkén. A szegedi pályaudvar előtt is zsákszámra várnak elszállításra az adományok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik