Belföld

Lázár megsértődött, de azért felépítik az M4-est

Lazar-Janos-komanyszovivoi(960x640).jpg (Array)
Lazar-Janos-komanyszovivoi(960x640).jpg (Array)

Gyaníthatóan még meg van kicsit sértődve az őt lehülyéző Tarlós Istvánra, a kormány átszabja a NAV-ot és lesz M4-es sztráda - mondta Lázár a szokásos csütörtöki szeánszán.

Orbán Viktor részt vesz az Európai Tanács ülésén, ami vasárnap lesz a görög válságról – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője. Szerinte “Magyarország elvégezte a Berlin és Brüsszel által kiszabott házi feladatot”, tehát Magyarország jól teljesít. Várhatóan ősszel felminősítik az országot a hitelminősítő intézetek. A görögök megsegítésében eszünk ágában sincs részt venni – mondta.

Az M4-es gyorsforgalmi útról azt mondta, új beruházás lesz, a NIF Zrt. kifizeti az eddig elvégzett munkát a vállalkozóknak (életvédelem, árvízvédelem, katasztrófavédelmi munkák, őrzés-védelem, állagmegóvás terén). Új közbeszerzés kiírása kell, az M4-es autóút Budapest-Szolnok között felhasználja majd az eddigi hídelemeket is. 2018-ra el kell készülnie az M4-esnek. Felgyorsítják az építést, 2016-17-ben el kell kezdődnie az építésnek.

A 3-as metró felújításán az orosz cég nyert, az olcsóbb észt pályázatot elvetették. Lázár szerint ez fővárosi projekt, 60 milliárd forintos kormánygarancia van rá. Hozzátette, a főváros projektjéről van szó, őket kell kérdezni.

 

Az adóhatóságról azt mondta, át kell alakítani a NAV-ot és az adózást is, a cél a versenyképesség fokozása. Az adóeljárás rendje hátrányt jelent jelenleg, az adó mértéke viszont előnyt. Jelentős reform következik, az adóhatóság végezheti majd a magányszemélyek helyett az adóbevallást. “A tartalomból következik a forma” – mondta Lázár, aki szerint ehhez kell majd szabni az intézményrendszert, mentalitásváltást is akarnak a NAV-nál. Az ipari-vállalkozási kamarákat is bevonják ebbe. A NAV jelenlegi vezetői az új adóhatóság munkájában már nem fognak részt venni – mondta Lázár, tehát Vida Ildikó NAV-vezérnek gyaníthatóan mennie kell (bővebben erről másik cikkünkben olvashat).

“Hétszer választottak meg” – mondta a Tarlós Istvánnal való vitájáról. Szerinte a kormánynak Budapest a fontos, nem Tarlós, mert egy fiatalos, lendületes, nyitott városnak tartja. Ironikusan hozzátette, a szellemi képességein nem tud változtatni, ez apján-anyján számonkérhető. Szerinte ő kereste többször Tarlóst, hogy megerősítsék az együttműködést. A sajtókérdések sokasága vonatkozott kettejük viszonyára, Lázár többször is durcásan megemlítette, hogy Tarlós burkoltan lehülyézte őt.

Beszélt a határkrízisről is: szerinte a titkosszolgálatok dokumentálták, hogy két fix ponton lépik át illegálisan a határt a menekültek. Szerinte fontos, hogy Németország is felismerte, hogy Olaszország és Szerbia/Magyarország is szenved a menekültektől, erre a határzár lesz a megoldás. Persze azzal ők is tisztában vannak, hogy a bevándorlási útvonalak a kerítés hatására megváltozhatnak, de a határzár hatására szerinte tehermentesül az országhatár, mert a könnyebb útvonalak felé viszik a csempészek a bevándorlókat. A határzár megépítésébe nem kívánnak bevonni magánvállalkozókat, csak állami szervek vesznek részt benne. Ehhez a menekültözönnel küzdő Csongrád megyei rendőrséget is megerősítették.

Lázár szerint eleve rossz a nemzetközi szabályozás: ha valaki nálunk beadja a menekültkérelmét, azt már Magyarországnál kijjebb nem lehet toloncolni. Az LMP kritikájára azt mondta, szerinte az az álláspontjuk, hogy mind a 150 ezer visszatoloncolandó embert fogadjuk be. Később azt mondta, csak az üldözötteket fogadju be, de “aki hülyének nézi a magyarokat”, azt nem. Szerinte a bevándorlók 90 százalék jön emiatt. A magyarok amúgy szívesen befogadják a menekülőket, arról nem beszélt, hogy egyes politikusok vírusgazdaként tekintenek a menekültekre.

 

A kormány Budapest olimpiai pályázatát támogatja Lázár szerint, ez nem a kormány projektje tehát. Egy nagy nemzetközi könyvvizsgáló cég készít egy tanulmányt az olimpiai pályázatról, az novemberig fog elkészülnie, 80 százalékos a készültsége. Mindent el fog követni, hogy egy adatogénylésnek eleget téve mihamarabb nyilvánosságra hozzák az elkészült részeket.

“Mások magánéleti viszonyával sosem foglalkozom” – mondta Lázár a Pride-ról, szerinte a főváros dolga, ezt hogyan intézi. Hozzátette, Budapestet a nyitottsága miatt szeretik. “A melegek esetében egy kérdésben nem értük egyet. Ez nem azt jelenti, hogy más kérdésben nem értünk egyet” – idézte Orbán Viktort egy korábbi frakcióülésről. A jogi oldalt szerinte rendezi az Alaptörvény (ami ugye a házasságot egy férfi és egy nő kapcsolataként írja le).

A CBA piaccá nyilvánítási trükkjéről azt mondta, ez visszaélés, még ha az adott bolt nemzeti érdekeltségű is. Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta, vizsgálat folyik, sőt ő úgy tudja, a CBA kizárta a boltot a franchise-ból.

A közérdekű adatigénylés szigorításáról Giró-Szász beszélt, szerinte nagyon leterheltek lettek a kormány tisztivselői az adatigénylések miatt. Lázár hozzátette, az igazságügyi miniszter fogja beterjeszteni, mennyibe kerüljön az igénylés. Szerinte a hozzáférés az adatokhoz alapjog, “ezzel élni lehet, nem visszaélni”. Szerinte a törvényjavaslat alkotmányos lesz, de arányosnak kell lennie a költségnek. “Értelmes adat esetén mindenki viselni fogja” a költségeket – tette hozzá.

A Volán társaságoknak is könnyen végük lehet, Lázár szerint nem várható a privatizálásuk, sőt meg is szűnhetnek. Arra a kérdésre, mi lehet helyette, azt válaszolta mosollyal: “MÁV”.

Beszélt a még mindig aktuális PPP-projektektről, amiket a Gyurcsány-kormány idején indítottak be (többek között) a felsőoktatásban a campusok feltuningolására. Ezek kiváltására 5,3 milliárd forintot különített el a kormány.

“Annál nagyobb kiváltság nincs, mintha az ember nem járna kaszinóba és nem dohányozna” – mondta Lázár arra a kérdésre, miként kaphattak fix emberek kaszinókoncessziókat, sőt vihetik ki aprofitot (Andy Vajnára utalva). Lázár erre a kérdésre igyekezett kitérő válaszokat adni. Szerinte Vajna cége ugyanúgy fizeti az adókat, Giró-Szász hozzátette, az online szerencsejátékot külön, más adókulccsal kezelik. Szerinte nem feltűnő, hogy a 11 koncesszióból 8-at Vajna és Szima Gábor kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik