Pénzügy
kamion(960x640).jpg (Array)

Ez az EKÁER nem az az EKÁER, figyelmeztet a NAV

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 09. 08:47

Pórul járhatnak azok a cégek, amelyek nem az adóhatóság hivatalos kalkulátorát használják annak eldöntésére, hogy be kell-e jelenteni a fuvarjukat.

Korábban a témában:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívja az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszert (EKÁER) használó adózók figyelmét, hogy bejelentésekre, valamint tájékozódásra kizárólag a NAV hivatalos EKÁER weboldalát – a www.ekaer.nav.gov.hu oldalt használják. Egyéb oldalakon elérhető kalkulátorok nem egyszer téves tájékoztatást adnak az EKÁER ellenőrzésen fennakadt adózóknak.

Aki nem a www.ekaer.nav.gov.hu oldalt használja, téves információkhoz juthat, mint ahogyan az a jóhiszeműen eljáró bútorgyártó cég is, amelynek szállítmányát a NAV pénzügyőrei ellenőrizték Hegyeshalomnál.

A jármű Németországból szállított hatezer kilogramm bútorlapot egy magyarországi telephelyre. A pénzügyőrök megállapították, hogy a fuvar EKÁER-bejelentése nem történt meg.. A vevő arra hivatkozott, hogy az interneten elérhető ekaer.hu oldalon található kalkulátort használta, ahol megadta a szállítmány adatait és azt az eredményt kapta, hogy „nincs EKÁER bejelentési kötelezettség”-e, ezért azt nem tette meg.

Csak akkor nem tartozik az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer hatálya alá a közúti fuvarozással járó tevékenység, ha ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek együttes bruttó tömege a 2500 kg-ot és azok együttes adó nélküli értéke az 5 millió forintot nem haladja meg.

A rendelet együttes feltételként jelöli meg, hogy a súlyadat, valamint az értékösszeg nem lépheti túl a fenti határokat. A szállított hatezer kilogramm bútorlap így egyértelműen EKÁER- köteles, tekintve, hogy az áru súlya meghaladja a mentességi feltételként meghatározott 2500 kg-os határt, tehát a nem hivatalos ekaer.hu oldalon működő kalkulátor tévesen jelezte, hogy nincs EKÁER bejelentési kötelezettség.

A mulasztás miatt az adóigazgatási eljárás folyamatban van, természetesen a NAV az eset összes körülményét vizsgálja.

Felhívják tehát az ügyfelek figyelmét, hogy a félrevezető információk elkerülése érdekében a NAV hivatalos oldalait használják, EKÁER-rel kapcsolatban. A NAV hivatalos oldalaihoz hasonló elnevezéssel más által üzemeltetett weboldal információiért, azok felhasználásának következményeiért az adóhatóság nem vállal felelősséget.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.