Pénzügy

Ez az EKÁER nem az az EKÁER, figyelmeztet a NAV

kamion(960x640).jpg (Array)
kamion(960x640).jpg (Array)

Pórul járhatnak azok a cégek, amelyek nem az adóhatóság hivatalos kalkulátorát használják annak eldöntésére, hogy be kell-e jelenteni a fuvarjukat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívja az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszert (EKÁER) használó adózók figyelmét, hogy bejelentésekre, valamint tájékozódásra kizárólag a NAV hivatalos EKÁER weboldalát – a www.ekaer.nav.gov.hu oldalt használják. Egyéb oldalakon elérhető kalkulátorok nem egyszer téves tájékoztatást adnak az EKÁER ellenőrzésen fennakadt adózóknak.

Aki nem a www.ekaer.nav.gov.hu oldalt használja, téves információkhoz juthat, mint ahogyan az a jóhiszeműen eljáró bútorgyártó cég is, amelynek szállítmányát a NAV pénzügyőrei ellenőrizték Hegyeshalomnál.

A jármű Németországból szállított hatezer kilogramm bútorlapot egy magyarországi telephelyre. A pénzügyőrök megállapították, hogy a fuvar EKÁER-bejelentése nem történt meg.. A vevő arra hivatkozott, hogy az interneten elérhető ekaer.hu oldalon található kalkulátort használta, ahol megadta a szállítmány adatait és azt az eredményt kapta, hogy „nincs EKÁER bejelentési kötelezettség”-e, ezért azt nem tette meg.

Csak akkor nem tartozik az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer hatálya alá a közúti fuvarozással járó tevékenység, ha ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek együttes bruttó tömege a 2500 kg-ot és azok együttes adó nélküli értéke az 5 millió forintot nem haladja meg.

A rendelet együttes feltételként jelöli meg, hogy a súlyadat, valamint az értékösszeg nem lépheti túl a fenti határokat. A szállított hatezer kilogramm bútorlap így egyértelműen EKÁER- köteles, tekintve, hogy az áru súlya meghaladja a mentességi feltételként meghatározott 2500 kg-os határt, tehát a nem hivatalos ekaer.hu oldalon működő kalkulátor tévesen jelezte, hogy nincs EKÁER bejelentési kötelezettség.

A mulasztás miatt az adóigazgatási eljárás folyamatban van, természetesen a NAV az eset összes körülményét vizsgálja.

Felhívják tehát az ügyfelek figyelmét, hogy a félrevezető információk elkerülése érdekében a NAV hivatalos oldalait használják, EKÁER-rel kapcsolatban. A NAV hivatalos oldalaihoz hasonló elnevezéssel más által üzemeltetett weboldal információiért, azok felhasználásának következményeiért az adóhatóság nem vállal felelősséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik