Gazdaság

Varga: személyi következményei lehetnek a kitiltási botránynak

Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)

A nemzetgazdasági miniszter szerint nincs alapja az ügynek, de megrendítette a közbizalmat a NAV-val szemben, ezért mindenképpen szükség lesz lépésekre.

A kitiltási botrány megtépázta a közbizalmat az adóhatósággal szemben, ez mindenképpen lépéseket tesz szükségessé – mondta a Figyelőnek adott interjúban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ez személyi változtatásokat jelenthet, mert az ügy kezelése gyengítette a NAV mostani vezetését – fejtette ki a tárcavezető.

Varga nem adott egyértelmű választ arra, hogy ez azt jelenti-e, hogy Vida Ildikónak, az adóhatóság elnökének meg vannak számlálva napjai. Azt mondta: Vida addig látja el feladatát, amíg „a kinevező és kinevezett kölcsönös bizalma megvan”. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte „a kitiltási ügynek semmi alapja nem volt”, de elég volt a közbizalom megrendítéséhez,„gondoljunk bele, a NAV évi 11000 milliárd forintot szed be, ennek 80 százalékát önadózással” – mondta.

A miniszter szerint átalakítások várhatóak a nemzetgazdasági tárcánál, önálló adóügyi államtitkárságot hoz létre, de személyi változásokról nem beszélt, mert „nem lenne illő”, ha az érintettek a sajtóból értesülnének a területüket érintő elképzelésekről.

Varga arról is beszélt, hogy a kormány hosszú távon nem akar állami tulajdonú bankrendszert fenntartani, rendszerszinten meghatározó hitelintézetet nem akarnak vásárolni, viszont már akár egy éven belül megválnának az állami tulajdonrésztől az MKB-ban és a Budapest Bankban. Ehhez azonban előbb rendbe kell tenni a pénzintézeteket. Közölte: azt tartaná jó döntésnek, ha ezek a bankok magyar kézbe kerülnének, erre lát is szellemi és anyagi potenciált a magyar gazdaságban, de nem válaszolt arra, hogy ezt Garancsi István, Orbán Viktor „kötélbarátjának” környezetében kell-e keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik