Belföld

Az MTVA és az MTI elhatárolódik a szcientológus bulitól

Nem támogatja a szcientológus alapítvány gründolta drogellenes koncertet a Magyar Távirati Iroda és az MTVA.

Az MTVA sem a rendezvény szakmai hátterét biztosító alapítvánnyal, sem a Szabad Tér Színházzal nem kötött médiatámogatási megállapodást, ezért a rendezvénynek sem médiapartnere, sem közvetítője továbbá támogatója sem lehet” – fogalmaz közleményében az MTI és az MTVA. Az elhatárolódásra azért volt szükség, mert a június 20-ai “Élj tisztán! – Drogellenes Világnapi koncert a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon” címmel jelentettek meg hírt az eseményről.

Közleményükben azt írták: az esemény széles körű együttműködésnek köszönhetően valósul meg, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Főpolgármesteri Hivatal pártolásával. A rendezvény szakmai hátterét a Magyar Prevenciós Alapítvány biztosítja Zacher Gábor toxikológus, a BRFK Bűnmegelőzési Osztálya, valamint a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával. Kiemelt médiapartner az MTVA, az egész napos rendezvényről a Kossuth és a Petőfi rádió, valamint a Petőfi TV is tudósít.

A Hír24 utánanézett a széleskörű összefogással megvalósuló rendezvény szakmai hátterét biztosító alapítványnak: a bíróság nyilvántartása szerint a szervezet egyik képviselője Soós Zoltán. Soós büszkén írja honlapján, hogy „Szabadságérmet” kapott a Szcientológusok Nemzetközi Szövetségétől. Ő volt a szcientológusokhoz kötődő Drogmentes Magyarországért Maraton ügyvezetője is, saját bevallása szerint „lassan 14 éve szcientológus”. Az alapítvány másik vezetője, Braun Mónika a Drogmentes Magyarországért Maraton elnöke.

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága cikkünk megjelenése után jelezte: a Főpolgármesteri Hivatalnak a Magyar Prevenciós Alapítvánnyal nincs semmilyen szerződése és nem is támogatja azt, ezen kívül hangsúlyozták, hogy “a rendezvénynek a Margiszigeti Szabadtéri Színpad ad helyet”.

UPDATE: Újabb szereplő határolódik el

Szabad tér Színház cikkünk megjelenése után kiadott közleményében azt írja: általunk kiadott sajtóhírben megnevezett Magyar Prevenciós Alapítvánnyal a színháznak semmilyen együttműködési megállapodása nincs.

Megfogalmazásuk szerint, “a sajtóhírben tévesen lett megfogalmazva, ezáltal félreértelmezhetővé vált, hogy az esemény szakmai hátterét a Magyar Prevenciós Alapítvány biztosítaná. A rendezvény szervezői és közreműködői semmilyen formában nem hozhatók kapcsolatba a nevezett szervezett, és elhatárolódnak a szervezettel a sajtóban összefüggésbe hozott szcientológiai egyháztól és annak ideológiájától”.

UPDATE 2: Még a minisztérium is megrettent

Csütörtök este az Emberi Erőforrások Minisztériuma is közölte, hogy “semmilyen módon nem áll kapcsolatban az ‘Élj tisztán!’ – Drogellenes Világnap szervezőivel, nem támogatja azt”. Hozzátették, Novák Katalin államtitkár a meghívása ellenére, nem vesz részt a rendezvényen sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik